Foszlós fahéjas babka kelt tésztából: a húsvéti asztal dísze ez a süti
A foszlós kelt tésztából készült fahéjas babka hamisítatlan húsvéti sütemény.

fahejas babka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fahéjas babka a lengyel zsidó konyhából, amerikai közvetítéssel hódította meg a világot. A szó jelentése nagymama, és elég egyszer megkóstolnod, hogy értsd, miért: szerencsés az, akinek a nagymamája ilyen sütikkel lepte meg őt gyerekkorában. Mivel a babka nagyon hosszú pihentetést igényel, egy nappal korábban érdemes nekikezdeni, mint ahogy fogyasztani tervezitek.

Fahéjas babka

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához

  • 13 dkg kenyérliszt
  • 12 dkg finomliszt
  • 4 dkg puha vaj
  • 4 dkg cukor + 1 teáskanál az élesztőhöz
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 0.5 kávéskanál

A töltelékhez

  • 10 dkg cukor
  • 7.5 dkg vaj
  • 1 evőkanál fahéj

A sziruphoz

  • 7.5 dkg cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 0.5 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd el egy teáskanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, amíg felfut. Közben a kétféle lisztet szitáld össze, szórd meg sóval, cukorral, majd a közepébe vájj a kezeddel egy mélyedést, ebbe üsd a tojást, és öntsd bele az élesztős tejet. Fakanállal keverd össze, és pihentesd tíz percig. Ezután dolgozd hozzá a kisebb kockákra vágott puha vajat, és dagaszd kézzel vagy géppel addig, amíg a tészta könnyen elválik az edény falától. Ha már szép sima, takard le fóliával, és tedd a hűtőbe 12 órára.

Másnap készítsd el a tölteléket. Ehhez a vajat olvaszd össze a cukorral, és hagyd kihűlni. Közben a megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra. Kend meg a vajas cukorral, szórd meg a fahéjjal. A hosszabbik oldalánál fogva tekerd fel, mint egy palacsintát, majd hosszában vágd ketté, fordítsd a rudakat töltelékkel felfelé, és csavard őket egymásra. Tedd egy kenyérformába, takard le, és keleszd a duplájára. Mivel a tészta hideg, ez nagyjából három órát igénybe fog venni. Ha megkelt, told 180 fokos sütőbe fél órára, és a formában hagyd kihűlni.

A langyosra hűlt kalácsot kend meg cukorsziruppal. Ehhez a cukrot, a vizet és a fahéjat öntsd egy kis lábosba, és nagyjából tíz perc alatt kis lángon főzz belőle sűrű szirupot. A ragacsos keveréket ecsettel oszd el a babka felszínén.

A sós sütik sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról: a foszlós sajtos pogácsa egyszerűen abbahagyhatatlan.

Ezt is szeretjük