Foszlós fahéjas babka kelt tésztából: a húsvéti asztal dísze ez a süti

A foszlós kelt tésztából készült fahéjas babka hamisítatlan húsvéti sütemény.

fahejas babka
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fahéjas babka a lengyel zsidó konyhából, amerikai közvetítéssel hódította meg a világot. A szó jelentése nagymama, és elég egyszer megkóstolnod, hogy értsd, miért: szerencsés az, akinek a nagymamája ilyen sütikkel lepte meg őt gyerekkorában. Mivel a babka nagyon hosszú pihentetést igényel, egy nappal korábban érdemes nekikezdeni, mint ahogy fogyasztani tervezitek.

Fahéjas babka

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához

  • 13 dkg kenyérliszt
  • 12 dkg finomliszt
  • 4 dkg puha vaj
  • 4 dkg cukor + 1 teáskanál az élesztőhöz
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 0.5 kávéskanál

A töltelékhez

  • 10 dkg cukor
  • 7.5 dkg vaj
  • 1 evőkanál fahéj

A sziruphoz

  • 7.5 dkg cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 0.5 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd el egy teáskanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, amíg felfut. Közben a kétféle lisztet szitáld össze, szórd meg sóval, cukorral, majd a közepébe vájj a kezeddel egy mélyedést, ebbe üsd a tojást, és öntsd bele az élesztős tejet. Fakanállal keverd össze, és pihentesd tíz percig. Ezután dolgozd hozzá a kisebb kockákra vágott puha vajat, és dagaszd kézzel vagy géppel addig, amíg a tészta könnyen elválik az edény falától. Ha már szép sima, takard le fóliával, és tedd a hűtőbe 12 órára.

Másnap készítsd el a tölteléket. Ehhez a vajat olvaszd össze a cukorral, és hagyd kihűlni. Közben a megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra. Kend meg a vajas cukorral, szórd meg a fahéjjal. A hosszabbik oldalánál fogva tekerd fel, mint egy palacsintát, majd hosszában vágd ketté, fordítsd a rudakat töltelékkel felfelé, és csavard őket egymásra. Tedd egy kenyérformába, takard le, és keleszd a duplájára. Mivel a tészta hideg, ez nagyjából három órát igénybe fog venni. Ha megkelt, told 180 fokos sütőbe fél órára, és a formában hagyd kihűlni.

A langyosra hűlt kalácsot kend meg cukorsziruppal. Ehhez a cukrot, a vizet és a fahéjat öntsd egy kis lábosba, és nagyjából tíz perc alatt kis lángon főzz belőle sűrű szirupot. A ragacsos keveréket ecsettel oszd el a babka felszínén.

A sós sütik sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról: a foszlós sajtos pogácsa egyszerűen abbahagyhatatlan.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük