Az eredeti szilvás gombóc receptje
Bevált, klasszikus desszert
Gombócból sosem elég, a lágy, omlós tésztaréteggel körbevett, roppanós szilvát mindenki szereti.

Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Méregtelenítő arcradír zöld teával: mindent kiseper a pórusokból, és nem szárítja a bőrt »

5 éves gyerekek bányásszák a szemfestékek alapanyagát: csúf igazság a kozmetikai iparról »

Így viselik a párizsi nők idén a feketét: sikkes és egyáltalán nem gyászos »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A szilvás gombóc akkora népszerűségnek örvend idehaza, hogy már a filmvásznon is megemlékeztek róla, és persze változó időközönként szinte minden háztartásban előfordul ez a kihagyhatatlan finomság.

Szilva mellett szinte bármilyen gyümölcsből elkészítheted a gombócot, akár többfélét is a tésztába rejthetsz.

Szilvás gombóc

Hozzávalók:

  • 80 dkg krumpli
  • 40 dkg szilva
  • 40 dkg liszt 
  • 12 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 csapott evőkanálnyi fahéj
  • gombóconként 1 kockacukor
  • zsemlemorzsa a forgatáshoz
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés ideje:

100 perc

Elkészítés menete:

A krumplikat pucold meg, és főzd puhára nagyon enyhén sós vízben. A szilvákat mosd át alaposan, vágd mindegyiket félbe, és távolítsd el a magjukat. Ha a krumpli puhára főtt, nyomd át egy nagyobb lyukú szűrőn, majd hagyd kicsit hűlni, hogy kényelmesen tudj majd vele dolgozni. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, morzsolj rá 3 deka vajat, szitáld rá a lisztet, és szórd meg a sóval, majd dolgozd egyenletes masszává. Ezután egy laza szövetű konyharuhával fedd le, és hagyd pihenni negyed órát.

Miután ez letelt, egy nagyobb lábosban forralj vizet, és, amíg az elkezd gyöngyözni, addig nyújts ki a tésztát fél centi vastagra lisztezett felületen, és vágj belőle egységes méretű négyzeteket - 5-6 centi legyen minden oldaluk. Minden négyzet közepére tegyél egy kimagozott szilvát, tedd beléjük a kockacukrokat, és egy-egy pici csipet fahéjjal szórd meg őket.

Ha mindezzel megvagy, formálj mindegyikből gombócot, majd óvatosan engedd őket a vízbe, ügyelve, hogy az aljára ne tapadjanak le. Amikor feljönnek a tetejére, kész vannak, szűrőkanállal szedd ki őket. A morzsát pirítsd meg a maradék vajon, majd, ha kész, tedd félre, és forgass meg benne minden gombócot. 

Ínycsiklandó meggyes sütemények

Ha a gombócok mellé még valamilyen édességet is készítenél a hétvégére, süss meggyes finomságokat!

Ezt is szeretjük