Mennyei eperlekvár régi családi recept szerint: tartósítószer nélkül készül
A házi, zamatos eperlekvárnak nincs párja. Ha betartasz néhány szabályt, a következő szezonig is eláll.

eperlekvar
Ez is érdekelhet

A jótékonyság ősszel sem áll meg (x)

Kukkants be az Illatszertárba! (x)

Nem szereti a gyerek a zöldséget, mit tegyünk? (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Amikor a tehetség és a középszerűség összecsap - Szily Nóra az Amadeus két főszereplőjével beszélgetett

Ami neked felesleges, másnak érték: így lehet jól jótékonykodni

beauty and style

5 klasszikus ruhadarab, amit Greta Garbo hozott divatba: még a férfiruhákat is nőiessé tette »

Furán tette fel a műszempillát, gyönyörű mandulavágású szemeket kapott: a sminkesek is gyakran bevetik ezt az egyszerű trükköt »

Nem tökéletes az alakjuk, de taníthatnák a nőiességet: 3 nő 50 felett, aki csodásan öltözködik »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Élvezd az eper ízét télen, a gyümölcsszegény időszakban is, főzz be minél több lekvárt! Jól jön majd a sütikbe, a palacsintákba, a kenyeredre. Ehhez nem kell tartósítószer, a siker legfőbb záloga a tisztaság. Három kiló eper befőzéséhez várhatóan öt-hat darab 2,5 decis üvegre lesz szükséged. 

Eperlekvár

Hozzávalók:

  • 3 kg eper
  • 1.2 kg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

Az üvegeket alaposan mosd el, és sterilizáld. A legegyszerűbb, ha a mikróban a legmagasabb fokozaton járatod egy percig. A csavarokat is tisztítsd meg jól. Az epret válogasd át, csak egészséges gyümölcsök kerüljenek a lekvárba. Csumázd ki, és alaposan mosd meg, majd csepegtesd le.


Rakd a gyümölcsöket egy ép zománcú vagy rozsdamentes, vastagabb aljú edénybe, és szórd hozzá a cukrot. Pihentesd, amíg a cukor feloldódik, közben többször keverd meg. Pürésítsd botmixerrel, majd add hozzá a citrom frissen facsart levét és a vaníliát. Főzd forrástól számítva körülbelül 30 percig, közben gyakran kavargasd meg. Amikor elfő a habja, cseppents kevés lekvárt egy tálkába. Ha kihűlve nem folyik szét, leveheted a tűzről. 


A lekvárt merőkanállal szedd a sterilizált üvegekbe, és légmentesen zárd le. Állítsd fejre öt percre, majd tedd forrón párnák, plédek közé. Várd meg, míg körülbelül két nap alatt kihűlnek a lekvárok. Száraz helyen tárold, felbontás után tedd a hűtőbe. 
Dobj fel minél több sütit is eperrel! A csokitorta tejszínhabbal és piros gyümölccsel szemet kápráztató.  

Ezt is szeretjük