Fokhagymás vajjal sült egész karfiol: olcsó és nagyon finom fogás
Az egészben sült karfiollal kevés munka van, ahogy pedig a fokhagymás vaj átjárja a zöldséget, utánozhatatlan.

A karfiol némileg mostoha sorsú alapanyag a magyar konyhán, talán azért, mert mindenkinek a szomorú, menzai karfiolleves jut róla először eszébe. Pedig sokoldalúan elkészíthető és olcsó zöldség: egészben kisütve, fokhagymás vajjal megkenve például nincs párja.
Egészben sült karfiol
Hozzávalók
- 7.5 dkg puha vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej karfiol
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál pirospaprika
- 0.5 csokor petrezselyem
- késhegynyi bors
Elkészítés:
A puha vajat keverd el a zúzott fokhagymával, a sóval, a pirospaprikával és a borssal. A karfiolt mosd meg, töröld szárazra, a szárából amennyit tudsz, vágj le, de úgy, hogy a fej egyben maradjon. Dörzsöld be a fűszeres vajjal úgy, hogy a rózsák közé is bőven jusson belőle. Helyezd egy magasabb falú tepsibe. Takard le alufóliával, és told 205 fokos sütőbe 40-50 percre, amíg a zöldség megpuhul. A méretétől is függ, pontosan mennyi idő kell neki.
Amikor megpuhult, a sütő hőmérsékletét csavard le 190 fokra. Locsold le a karfiolt a tepsiben keletkezett olvadt vajjal, szórd meg aprított petrezselyemmel, és így pirítsd további 15 percig.
Citromos, joghurtos mártogatós: sült húsok mellé kiváló
Egy finom mártogatós szuper ötlet sült húsok, tócsni vagy akár rántott zöldségek mellé is. Ezúttal egy citromos, joghurtos variációt mutatunk.
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: AD077 / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- fűszervaj
- medvehagyma