Gyönyörű, egyben sült fasírt hús nélkül: lencse és gomba az alapja
Az egyben sült lencsefasírtba gomba és többféle zöldség is kerül.

Az egyben sült gombás lencsefasírt hasonlóan mutatós, mint a hagyományos, darált húsból készült változat. A lencse gondoskodik arról, hogy kellően laktató legyen, míg a vele együtt sütött gomba és zöldségek különlegesen finom ízvilágot kölcsönöznek neki. Igazán izgalmassá akkor válik, ha magvakat is keversz hozzá.
Egészben sült gombás lencsefasírt
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg gomba
- 15 dkg magkeverék (dió, kesudió, mogyoró stb.)
- 10 dkg lencse
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg cheddar sajt
- 3 dl alaplé
- 3 tojás
- 2 zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1.5 dkg vaj
- 1 sárgarépa
- 1 hagyma
- 1 kaliforniai paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál füstölt paprika
- só
- bors
Elkészítés:
A lencsét áztasd be. Nem szükséges egy éjszakát áztatni, bőven elég addig, amíg előkészíted a többi hozzávalót.
Egy serpenyőben olvaszd össze a vajat az olajjal. A hagymát és a zellerszárakat szeleteld fel, és a vaj-olaj keveréken öt perc alatt párold együtt puhára. Add hozzá a felaprított fokhagymát és gombát, sózd és borsozd meg, fedd le, és így főzd további tíz percig. Amikor már elég levet eresztett, tedd bele a megtisztított, felkockázott sárgarépát és a felszeletelt kaliforniai paprikát. Szórd meg oregánóval és füstölt paprikával, majd jöhet hozzá a lecsepegtetett lencse és a paradicsompüré. Forgasd össze, öntsd fel az alaplével, és lefedve főzd 25-30 percig, amíg minden hozzávaló megpuhul. Húzd le a tűzről, ha maradt még alatta lé. szűrd le, kanalazd át egy tálba, és hagyd kihűlni.
A kihűlt lencsés masszát gyúrd össze a zsemlemorzsával, a tojással, a reszelt sajttal, az felaprított magvakkal és az aprított petrezselyemmel. Kóstold meg, ha szükséges, adj még hozzá sót és borsot. Fakanállal vagy kézzel keverd egyneműre, majd egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt kenyérformában. Takard le alufóliával, és told 180 fokos sütőbe. 30 perc elteltével vedd le a fóliát a tetejéről, és süsd további 20 percig.
Krémes kukoricasaláta, aminek nem tudsz ellenállni: mentesen is isteni
Ez a krémes kukoricasaláta gyorsan a kedvenceddé válik: hamis sajtszósz kerül a kukoricára, így vegánként is fogyaszthatod!
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: cheche22 / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- paradicsomszósz
- olasz étel
Egyben sült olasz fasírt fűszeres paradicsomszósszal: könnyű, mediterrán recept

- gomba
- vegetáriánus