Fokhagyma üvegben eltéve: különleges savanyúság húsok mellé
Tedd el a fokhagymát olívaolajban és ecetben! A különleges finomság sokféle hús mellé passzol.

Az ecetben és olívaolajban eltett fokhagyma hűtőben tárolva hónapokig finom és roppanós marad. Valamilyen friss zöldfűszert is tegyél az üvegbe: ebben a receptben rozmaring szerepel, de választhatsz kakukkfüvet, zsályát vagy bármilyen más fűszert is. A főzőlé hozzávalóinak mennyiségét bögrében adjuk meg: nem a bögre mérete a lényeg, hanem az egymáshoz viszonyított arányuk.
Ecetes fokhagyma eltevése
Hozzávalók 16 adaghoz
- 6-8 szál rozmaring
- 5 fej fokhagyma
- 2 teáskanál só
- 1-2 bögre olívaolaj
- 1.5 bögre almaecet
- 1 bögre víz
- 0.5 bögre cukor
Elkészítés:
A fokhagymát szedd gerezdekre, mindegyiket egyenként hámozd meg, és tedd egy lábosba. Öntsd fel almaecet, víz és cukor keverékével, sózd meg, és főzd a gerezdeket 30-35 percig. Fontos, hogy a lé ellepje a fokhagymát, ezért ha szükséges, pótold, de mindig úgy, hogy az arányok megmaradjanak. A megfőtt fokhagymát szedd tiszta papírtörlőre, szárítsd meg, és töltsd sterilizált üvegekbe. Tegyél mindegyik üvegbe 3-4 szál friss rozmaringot, és öntsd fel őket annyi olívaolajjal, amennyi ellepi. Tedd a hűtőbe, de várj legalább két napot, amíg újra felnyitod. Három hónapig marad friss.
Ha szereted a megszokottól eltérő savanyúságokat, tedd el üvegben a pácolt lila hagymát!
Pácolt lila hagyma egyszerűen: szendvicsben kötelező kipróbálni
A pácolt lila hagyma ínycsiklandó finomság, melytől sokkal izgalmasabb a szendvics, és még a téli vitaminpótlásban is segít.
ElolvasomKép: Gaby Wojciech

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció