Illatos diós kalács
Hétvégi desszert
Omlós édesség, ami desszertnek, leves utáni főfogásnak vagy akár reggelinek is tökéletes, készítsd el az egész család örömére!

Ez is érdekelhet

Most bárki segíthet a rászorulóknak - Augusztus végéig tart az élelmiszer-gyűjtő akció (x)

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra! (x)

Szakértelem és újító szemlélet az Ilcsinél (x)

beauty and style

Nincs ennél szebb körömtrend a szezonban: nőies manikűr szárított virágokkal »

Elképesztő, hogy feldobja az öltözéket egyetlen férfiing: 9 nőies variáció, amit érdemes elsütni »

Bőven 50 felett is irtó dögösek, és taníthatnák a fiatalító frizura titkát: 5 híres nő praktikus, de nőies hajfazonnal »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A lágy, édes tészta megtöltve a finom diós keverékkel egyszerűen felülmúlhatatlan kívánság, fogyaszthatod magában, és valamilyen lekvárral, mogyorókrémmel megkenve is.

Kakaóval is gazdagíthatod, és mazsolát is rejthetsz a tésztába, hogy még finomabb legyen.

Diós kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg + 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • porcukor a darált dióhoz

Elkészítés ideje:

90 perc.

Elkészítés menete:

Mivel ez kelt tészta lesz, elsőként futtasd fel az élesztőt. Ehhez a langyos tejbe morzsold bele a friss élesztőt, keverd hozzájuk a cukrot, és meleg helyen hagyd, hogy felfusson, ez körülbelül negyed órát vesz majd igénybe. Mérd ki a lisztet egy tálba, majd ha felfutott, add hozzá az élesztőt is.

Adj hozzájuk egy egész tojást, egy másik tojásnak a sárgáját, a 10 deka vajat olvasztott állapotban, a csipet sót, és folyamatosan adagolva annyi tejet, amennyit felvesz, ez lehet, hogy kicsit több vagy kicsit kevesebb lesz, mint a megadott mennyiség.

Ha jól formázható, lágy tésztát kaptál, akkor jól állsz. Fedd le egy laza szövésű konyharuhával, majd tedd meleg helyre. Amikor a kétszeresére nőtt, oszd hat egyenlő méretű részre.

A diót keverd el porcukorral, ízlésed szerinti mennyiségben, majd a maradék vajat olvaszd meg, és keverd el vele. A tészta hat részének mindegyikét nyújtsd téglalap alakúra, és kend meg a diós keverékkel. Ezután hármasával készíts belőlük fonatot, majd kend meg őket a maradék tojással. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, úgy, hogy egyik oldaluk a tepsi falának támaszkodjon. Ha ez is megvan, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd benne aranybarnára a kalácsokat. 

Pompás desszertek túróból

A túrós sütiket nem lehet nem szeretni, süss te is egyet!

Ezt is szeretjük