Régimódi diós kalács: hagyományos finomság kelt tésztából
Az illatozó, foszlós kalácsnál jobbat nem is kínálhatsz reggelire. Dióval megtöltve még ellenállhatatlanabb.


- Puhává teszik a kiszáradt bőrt és feltöltik nedvességgel: 3 gyorsan elkészíthető házi kézápolót mutatunk »
- Helen Mirren is odáig van a szíriai tervező különleges ruháiért: a legújabb kreációk láttán leesett az állunk »
- Szupernőies kiegészítő tér vissza tavasszal: a láncos öv lesz a szezon nagy slágere »
- Kiderült, Dobó Kata miért szakított Andy Vajnával: 8 év után zárta le élete egy szakaszát
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Anyja egy kartondobozban hagyta a fiút születése után: a férfi 30 év múlva megkereste
- Fekete Dávid válik: felesége a három gyerekkel elhagyta
- Helyesíráskvíz: kulturális vagy kultúrális? Tudod, hogy írjuk helyesen?
Ha készítettél már valaha kelt tésztát, a kalácsot is bátran bevállalhatod. Nem igényel nagy szakértelmet, inkább csak néhány fontos apróságra figyelj oda! Fontos, hogy szobahőmérsékletű hozzávalókat használj, így egy-két órával a dagasztás megkezdése előtt vegyél ki mindent a hűtőből. A siker másik kulcsa, hogy jól dolgozd ki a tésztát. Ha van dagasztógéped, bátran vesd be!
Diós kalács recept
Hozzávalók:
Tésztához
- 60 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 4 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 3 db tojássárga
- 1 db citrom- vagy narancshéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Töltelékhez
- 12 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 2 db tojásfehérje
Kenéshez
- 1 db tojássárga
Elkészítés:
Langyosíts meg két deci tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg jól felhabosodik, megemelkedik. Szitáld egy tálba a lisztet, add hozzá a puha vajat, a sót, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a citrom vagy a narancs reszelt héját, a megkelt élesztőt és a maradék cukrot, illetve tejet. Jól dagaszd meg a tésztát. Ha elválik a kezedtől és a keverőtáltól, szép fényes, formázz belőle egy cipót, takard le, és keleszd körülbelül 40 percig.
Amikor a tészta a duplájára nő, lisztezett felületen gyúrd át, nyújtsd fél centi vastagra és téglalap alakúra. A töltelékhez a tojásfehérjékből verj kemény habot, add hozzá a cukrot és a darált diót. Egyengesd a tésztára, tekerd fel, rakd kalács- vagy kenyérformába. A tetejét szurkáld meg több helyen, és kend meg villával felvert tojássárgával. Még mutatósabb lesz a kalács, ha összefonod. Ebben az esetben készíts a töltelékkel megkent tésztából két vagy három rudat, és fond össze. Told forró sütőbe, és süsd meg szép barnára 170 fokon körülbelül 35 perc alatt.

Még több recept