Puha babka diós, csokis töltelékkel: még finomabb, mint a hagyományos kalács

Az édes diós-csokis babka hasonlít a megszokott kalácshoz, csak kicsit más a formázása, a tetejére pedig fényes cukorszirup kerül.

Diós-csokis babka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A puha diós-csokis babka lengyel recept szerint készülő foszlós és ellenállhatatlan édesség. Klasszikus kelt tésztából készül, ebbe kerül a gazdag töltelék. Bár a tésztát többször is kell keleszteni, amíg pihen, mást is csinálhatsz, így összességében nincs sok munka vele.

Diós-csokis babka

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 10 dkg étcsoki
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál fajéj

A cukorsziruphoz:

  • 5 dkg cukor
  • 0.5 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg. Adj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. A vajat olvaszd fel, és hagyd kihűlni. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és sózd meg. Add hozzá először a maradék cukrot és a tojást, utána az élesztős tejet, és kezdd el összegyűrni. Amikor már egynemű, csorgasd hozzá fokozatosan a vajat is. Dolgozd jól össze, és letakarva keleszd a duplájára egy óra alatt.

 

A töltelékhez való csokit gőz fölött olvaszd össze a vajjal, a cukorral és a fahéjjal. A diót vágd durvára. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd kör alakúra. Kend meg a csokikrémmel, és szórd meg a dióval. Tekerd fel, mint a bejglit, hosszában vágd két csíkra, és ezeket fond össze. Így lesz szép mintája. A kapott kalácsot tedd egy kenyérsütő formába vagy egy tepsibe, takard le, és keleszd újabb húsz percet. Ezután told 160 fokos sütőbe nagyjából fél órára.

 

Amíg sül, a cukorból és a vízből főzz szirupot. Még melegen kend meg vele a babkát. Hagyd legalább langyosra hűlni, és csak utána fogyaszd.

Kalácsot egyszerűen, sütőporos tésztából is süthetsz: nézd, milyen szép lehet így a süti.

Puha, márványos csokis-vaníliás kalács: sütőporos a tésztája

Ezt a süteményt kezdők is bátran elkészíthetik, keverem-kavarom a tésztája, nem lehet elrontani.

Elolvasom

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
  • Kepes András, aki megmutatja milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egyszerre legyünk boldogok, sikeresek és tudatosak. 2025.06.05.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük