Varázsolj olasz hangulatot konyhádba: így készül az isteni csirkeparmigiana

A csirkeparmigiana valójában nem más, mint egy fűszeres paradicsomszósszal nyakon öntött, parmezánnal megszórt rántott csirkemell.

Csirkeparmigiana
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

tökéletes csirkeparmigiana, vagyis az olasz parmezános csirke néhány egyszerű, de elhagyhatatlan trükknek köszönheti semmihez sem hasonlító ízvilágát. Az egyik ezek közül a csirke gondos előkészítése: a húst vágd vékonyabb, tenyérnyi szeletekre, fűszerezd be, és így hagyd pihenni fél órát. Így az ízek átjárják, és sokkal szaftosabb, ízletesebb lesz. 

A másik a paradicsomszósz, amelynek az elkészítésére gondosan ügyelj. Passatát, vagyis passzírozott paradicsomot használj hozzá. Ez a konzerves sűrített paradicsomnál lágyabb, a paradicsomlénál azonban sűrűbb készítmény, amely kiválóan alkalmas tésztaszószok vagy szaftos fogások elkészítésére. Különösen jót tesz a szósznak egy kis pohár fehérbor. Mivel az alkohol főzés közben elpárolog, gyerekeknek is adható, és akkor sem kell aggódnod, ha ebéd után még autóba ülnél.

Csirkeparmigiana

Előkészítési idő: 45 perc

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 4 személyre:

A csirkéhez:

  • 75 dkg csirkemellfilé
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál bors
  • 0,5 teáskanál olasz fűszerkeverék

A bundázáshoz:

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 2 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet olasz fűszerkeverék
  • 5 dl olaj a sütéshez

A paradicsomszószhoz:

  • 33 dkg Univer Passata szósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis hagyma
  • 1 dl alaplé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál olasz fűszerkeverék
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • bors
  • késhegynyi chili

A tetejére:

  • 20 dkg mozzarella
  • 10 friss bazsalikomlevél
  • 7,5 dkg parmezán
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

A csirkemellet vágd vékonyabb, tenyérnyi szeletekre. Szórd meg mindkét oldalukat sóval, borssal, olasz fűszerkeverékkel, és pihentesd a hűtőben fél órát.

Amíg a csirke a hűtőben van, állítsd össze a szószt. A hagymát aprítsd fel, és serpenyőben, kevés olívaolajon párold üvegesre. Keverd hozzá az apróra vágott fokhagymát, a fűszerkeveréket és a chilit. Kevergesd fél percig, majd öntsd fel a borral. Várj, amíg az alkohol elpárolog, ekkor jöhet bele az alaplé és a passata. Szórd meg sóval és borssal, és kis lángon, lefedve gyöngyöztesd tíz percig.

A pihentetési idő végén panírozd be és süsd ki a csirkemellet. Egy tányérba önts lisztet. Egy másikban verd fel a tojást, add hozzá a zúzott fokhagymát, egy kevés sót és borsot. A harmadik tálba öntsd bele a zsemlemorzsát, keverd hozzá a reszelt parmezánt és egy kevés olasz fűszerkeveréket. A szeleteket forgasd meg lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, és forró olajban oldalanként két perc alatt süsd ki őket. 

A megsült húsokat sorakoztasd fel egy tepsiben. Kanalazd rájuk a paradicsomszószt, úgy, hogy a szélükre ne jusson, így az a sütőben ropogósra süljön. Ha marad még szósz, tedd félre. Szórd meg a tetejüket reszelt mozzarellával és parmezánnal. Tegyél melléjük néhány szép, friss bazsalikomlevelet, és locsold meg az egészet kevés olívaolajjal. 200 fokos sütőben süsd 15 percig, amíg a sajt ráolvad. Tálaláskor a visszamaradt szószt kínálhatod mellé.

Borítókép: LauriPatterson / Getty Images

Toszkán szőlős lepény foszlós kelt tésztából: lekvárrá sül rajta a gyümölcs

A finom, foszlós toszkán szőlős lepény pihe-puha kelt tésztából áll.

Elolvasom

Tényleg a mesterséges intelligencia irányít mindent 20 év múlva?

Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük