Varázsolj olasz hangulatot konyhádba: így készül az isteni csirkeparmigiana
A csirkeparmigiana valójában nem más, mint egy fűszeres paradicsomszósszal nyakon öntött, parmezánnal megszórt rántott csirkemell.
A tökéletes csirkeparmigiana, vagyis az olasz parmezános csirke néhány egyszerű, de elhagyhatatlan trükknek köszönheti semmihez sem hasonlító ízvilágát. Az egyik ezek közül a csirke gondos előkészítése: a húst vágd vékonyabb, tenyérnyi szeletekre, fűszerezd be, és így hagyd pihenni fél órát. Így az ízek átjárják, és sokkal szaftosabb, ízletesebb lesz.
A másik a paradicsomszósz, amelynek az elkészítésére gondosan ügyelj. Passatát, vagyis passzírozott paradicsomot használj hozzá. Ez a konzerves sűrített paradicsomnál lágyabb, a paradicsomlénál azonban sűrűbb készítmény, amely kiválóan alkalmas tésztaszószok vagy szaftos fogások elkészítésére. Különösen jót tesz a szósznak egy kis pohár fehérbor. Mivel az alkohol főzés közben elpárolog, gyerekeknek is adható, és akkor sem kell aggódnod, ha ebéd után még autóba ülnél.
Csirkeparmigiana
Előkészítési idő: 45 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 4 személyre:
A csirkéhez:
- 75 dkg csirkemellfilé
- 1 teáskanál só
- 0,5 teáskanál bors
- 0,5 teáskanál olasz fűszerkeverék
A bundázáshoz:
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg liszt
- 5 dkg reszelt parmezán
- 2 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csipet olasz fűszerkeverék
- 5 dl olaj a sütéshez
A paradicsomszószhoz:
- 33 dkg Univer Passata szósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis hagyma
- 1 dl alaplé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál olasz fűszerkeverék
- 0,5 dl száraz fehérbor
- só
- bors
- késhegynyi chili
A tetejére:
- 20 dkg mozzarella
- 10 friss bazsalikomlevél
- 7,5 dkg parmezán
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
A csirkemellet vágd vékonyabb, tenyérnyi szeletekre. Szórd meg mindkét oldalukat sóval, borssal, olasz fűszerkeverékkel, és pihentesd a hűtőben fél órát.
Amíg a csirke a hűtőben van, állítsd össze a szószt. A hagymát aprítsd fel, és serpenyőben, kevés olívaolajon párold üvegesre. Keverd hozzá az apróra vágott fokhagymát, a fűszerkeveréket és a chilit. Kevergesd fél percig, majd öntsd fel a borral. Várj, amíg az alkohol elpárolog, ekkor jöhet bele az alaplé és a passata. Szórd meg sóval és borssal, és kis lángon, lefedve gyöngyöztesd tíz percig.
A pihentetési idő végén panírozd be és süsd ki a csirkemellet. Egy tányérba önts lisztet. Egy másikban verd fel a tojást, add hozzá a zúzott fokhagymát, egy kevés sót és borsot. A harmadik tálba öntsd bele a zsemlemorzsát, keverd hozzá a reszelt parmezánt és egy kevés olasz fűszerkeveréket. A szeleteket forgasd meg lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, és forró olajban oldalanként két perc alatt süsd ki őket.
A megsült húsokat sorakoztasd fel egy tepsiben. Kanalazd rájuk a paradicsomszószt, úgy, hogy a szélükre ne jusson, így az a sütőben ropogósra süljön. Ha marad még szósz, tedd félre. Szórd meg a tetejüket reszelt mozzarellával és parmezánnal. Tegyél melléjük néhány szép, friss bazsalikomlevelet, és locsold meg az egészet kevés olívaolajjal. 200 fokos sütőben süsd 15 percig, amíg a sajt ráolvad. Tálaláskor a visszamaradt szószt kínálhatod mellé.
Borítókép: LauriPatterson / Getty Images
Toszkán szőlős lepény foszlós kelt tésztából: lekvárrá sül rajta a gyümölcs
A finom, foszlós toszkán szőlős lepény pihe-puha kelt tésztából áll.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció