Frissítő citrusos bodzaszörp: kevés munkával elteheted egész télire
Igazán finom bodzaszörpöt úgy készíthetsz, ha sok-sok virágot adsz a léhez.

bodzaszorp
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Májusban és júniusban virágzik a bodza, amit akár te magad is összegyűjthetsz, hogy utána zamatos szörpöt főzz belőle egész évre. A bodza a népi gyógyászat szerint jó az emésztésre, a veseműködésre, sőt szoptatós anyáknak akár tejszaporításra is. A virágokat csendes helyről, ne a forgalmas út mellől gyűjtsd, és ne műanyag szatyorban, hanem szellős kosárban vidd haza.

Házi bodzaszörp receptje

Hozzávalók:

  • 5 l víz
  • 1 kg cukor
  • 30 db nagyobb bodzavirág
  • 2 db citrom
  • 1 db lime
  • 1 dkg citromsav
Recept idők

Elkészítés:

A bodzát tisztítsd meg a zöld részektől. Sokan arra esküsznek, hogy a virágokat nem kell megmosni, mert úgy teltebb lesz a szörp íze. Ha mégis szeretnéd, mártsd vízbe pár másodpercre. Tedd egy tálba, add a virágokhoz a felkarikázott citromokat és a lime-ot, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és áztasd három-négy napig. Naponta kevergesd meg. Ezt követően szűrd át.

A cukorból és fél liter vízből főzz sűrű szirupot, ezt keverd az átszűrt bodzaléhez. Add hozzá a citromsavat, majd töltsd csatos üvegekbe, légmentesen zárd le, és felhasználásig tartsd napfénytől védett, hűvös helyen. Vízzel vagy szódával hígítva fogyaszd.
Kezdődik a befőzési szezon. Próbáld ki a gyümölcsök, zöldségek eltevését jól bevált praktikákkal!

Ezt is szeretjük