Vajpuhára sült marha vörösboros, gombás szószban: mennyei ragu francia recept alapján
A mennyei burgundi marharagu vörösboros, gombás szószban sül vajpuhára.

A világ egyik legnépszerűbb étele a burgundi marharagu, amely vörösboros, gombás szószban készül. Elképesztően finom, laktató étel, de a hús puhulására időt kell szánni.
Burgundi marharagu
Hozzávalók 4 személyre
- 90 dkg marhalábszár
- 40 dkg gomba
- 20 dkg bacon
- 6 dl víz
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 dkg vaj
- 4 dl vörösbor
- 3 evőkanál olaj
- 3 babérlevél
- 2 hagyma
- 1 ág rozmaring
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 teáskanál bors
Elkészítés:
A bacont kockázd fel, és olajon pirítsd meg öt-hat perc alatt. Ha kész, a megpirult baconkockákat szedd ki a serpenyőből, és tedd félre. A marhalábszárat kockázd fel, a bacon visszamaradt zsírján nagy lángon tíz perc alatt pirítsd meg, majd szűrőlapáttal szedd ki. A gombát mosd meg, de hagyd egyben. Tedd őket ugyanabba a serpenyőbe, amelyben a hús is pirult, szintén nagy lángon négy perc alatt pirítsd meg, majd vedd ki őket. A visszamaradt zsiradékban olvaszd fel a vajat. A hagymákat szeleteld fel, és párold üvegesre a vajon. Tedd vissza a serpenyőbe a gombát, a bacont, keverd hozzá a paradicsompürét, az átnyomott fokhagymagerezdeket, szórd meg liszttel, öntsd fel vörösborral és vízzel, szórd meg sóval, kakukkfűvel, borssal és a rozmaring letépkedett leveleivel, dobd hozzá a babérleveleket, majd tedd vissza a szószba a húst is, és kis lángon három óra alatt főzd puhára.
A francia konyha rajongói egy könnyű hagymalevessel is indíthatják az ebédet.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció