Bugaci vegyes pörkölt sertésből és marhából: így lesz igazán sűrű a szaftja

A bugaci vegyes pörkölt füstölt szalonnás alapon, kétféle húsból készül.

Bugaci vegyes pörkölt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bugaci vegyes pörkölt sokáig rotyog a tűzhelyen, de bőven megéri várni rá. Ha jó idő van, érdemes bográcsban főzni, de a konyhában, fazékban is nagyon finom lesz. Jól megy hozzá a krumpli, a friss kenyér és a házi savanyúság.

Bugaci vegyes pörkölt

Hozzávalók 6 személyre

  • 75 dkg marhalábszár
  • 75 dkg sertéscomb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 2 hagyma
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát kockázd fel, és olvaszd ki a zsírját. Ha kész, a pörcöket tedd félre.

Amíg a szalonna sül, vágd a hagymát cikkekre, a marhahúst kockákra, és forgasd össze sóval, borssal.

A kiolvasztott zsíron párold üvegesre a hagymát. Amikor már puha, húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, forgasd hozzá a marhahúst. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és tedd vissza a tűzre. Lefedve kezdd el párolni, közben a vizet, ha szükséges, időnként pótold.

Közben a sertéshúst is kockázd fel, és szintén szórd meg sóval és borssal. Két óra elteltével keverd a marhához. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a felkockázott paprikát és paradicsomot, öntsd fel vörösborral, és lefedve kis lángon gyöngyöztesd további egy órát, amíg mindkét hús teljesen megpuhul. Ha szükséges, néha pótold alatta a vizet, de ne ereszd túl bő lére. A végén keverd bele a félretett sült szalonnát is.

Ha marad belőle másnapra, akár pásztortarhonya is válhat belőle.

Hússal, jó szaftosan az igazi a pásztortarhonya: a kiadós egytálas régi kedvenc

A pásztortarhonya ősi magyar étel, amit a megszokott recepttől eltérően is el lehet készíteni, kicsit több szafttal, hússal, nagyon finom lesz.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük