Bugaci vegyes pörkölt sertésből és marhából: így lesz igazán sűrű a szaftja
A bugaci vegyes pörkölt füstölt szalonnás alapon, kétféle húsból készül.
A bugaci vegyes pörkölt sokáig rotyog a tűzhelyen, de bőven megéri várni rá. Ha jó idő van, érdemes bográcsban főzni, de a konyhában, fazékban is nagyon finom lesz. Jól megy hozzá a krumpli, a friss kenyér és a házi savanyúság.
Bugaci vegyes pörkölt
Hozzávalók 6 személyre
- 75 dkg marhalábszár
- 75 dkg sertéscomb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl száraz vörösbor
- 2 hagyma
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, és olvaszd ki a zsírját. Ha kész, a pörcöket tedd félre.
Amíg a szalonna sül, vágd a hagymát cikkekre, a marhahúst kockákra, és forgasd össze sóval, borssal.
A kiolvasztott zsíron párold üvegesre a hagymát. Amikor már puha, húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, forgasd hozzá a marhahúst. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és tedd vissza a tűzre. Lefedve kezdd el párolni, közben a vizet, ha szükséges, időnként pótold.
Közben a sertéshúst is kockázd fel, és szintén szórd meg sóval és borssal. Két óra elteltével keverd a marhához. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a felkockázott paprikát és paradicsomot, öntsd fel vörösborral, és lefedve kis lángon gyöngyöztesd további egy órát, amíg mindkét hús teljesen megpuhul. Ha szükséges, néha pótold alatta a vizet, de ne ereszd túl bő lére. A végén keverd bele a félretett sült szalonnát is.
Ha marad belőle másnapra, akár pásztortarhonya is válhat belőle.
Hússal, jó szaftosan az igazi a pásztortarhonya: a kiadós egytálas régi kedvenc
A pásztortarhonya ősi magyar étel, amit a megszokott recepttől eltérően is el lehet készíteni, kicsit több szafttal, hússal, nagyon finom lesz.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció