Borfesztivál csodahelyen, ellenállhatatlan borokkal: ezeket mindenképpen érdemes megkóstolni
A Budavári Palota idén is várja új és visszatérő vendégeit egy koccintásra a legfinomabb hazai és külföldi borokkal.
Szinte hihetetlen, de már 27. alkalommal rendezik meg a legnagyobb őszi boros seregszemlét, a Budapest Borfesztivált.
Szeptemberben már javában folyik a szüret az összes borvidéken, így mindenki kicsit átélheti ezt az izgalmas időszakot a fővárosban is.
Elegáns környezet
A Budavári Palota teraszain évről évre sok ezer magyar és külföldi látogató rója a macskaköveket, hogy újra felkeresse kedvenc borászainak standjait, vagy újdonságokat fedezzen fel. Négy napon át, szeptember 6. és 9. között a számos magyar borászat mellett lesz lehetőség külföldi borokat is kóstolni, koncerteket hallgatni, valamint változatos gasztronómiai élményeket szerezni.
Idén a balatoni borrégió lesz fókuszban, a fesztivál szervezői meg szeretnék mutatni a borokon keresztül, hogy miért érdemes ellátogatni az amúgy is kedvelt balatoni borvidékekre, és persze, nem csak nyáron.
Kóstolási útmutató
Külföldi és magyar borvidékek, több mint száz stand, rengeteg bor: a választás, hogy mit kóstolj meg, itt sohasem könnyű. Adunk pár tuti tippet, ami biztos pont lehet a borrengetegben.
Törley Pezsgőpincészet - François President Rosé Brut pezsgő
Ha egy könnyed pezsgőzéssel kezded a fesztiválozást, akkor már nagy baj nem lehet. A Törley standjait el sem lehet téveszteni, a választék pedig óriási, itt mindenki megtalálja a kedvencét. A palackban erjesztett François President Rosé Brut pezsgőt ne hagyd ki, a piros bogyós gyümölcsös, málnás italt gazdag gyümölcsössége mellett a finom élesztős jegyek és a néhány gramm cukor teszik elegánssá. Ehetsz mellé krémes brie sajtot, az édesszájúak pedig válasszanak hozzá málnás macaront.
Frittmann Borászat - Generosa 2017
A Kunsági borvidék egyik sikertörténete a Frittmann családé. Ma már 60 hektár saját szőlőterület van több generáció kezében, akik együtt dolgoznak a jobbnál jobb borokért, amit mi sem jelez pontosabban, mint az, hogy Frittmann János 2007-ben első alföldi borászként kapta meg az Év Bortermelője címet.
A könnyed boraik közül válaszd most a Generosát, ami egy magyar nemesítésű szőlőfajtából készült. A könnyed, őszibarackos, citrusos aromájú bor élénk savaival és alacsony alkoholtartalmával igazi szomjoltó, melyből egy frissítő fröccsöt is érdemes kipróbálni.
Borbély Családi Pincészet - Bács-hegy Olaszrizling 2015
Ha már a Balatoni borrégiót állítják középpontba az idei fesztiválon, akkor mindenképpen keresd fel az itteni borászok standjait. Bár a badacsonyi kilátásról ezúttal le kell mondani, az innen készülő borok kárpótolnak. Válaszd ezt a komolyabb, új tölgyfahordóban hat hónapos érlelést kapott olaszrizlinget, ami a régió kiemelt fajtája. Az öreg tőkékről szüretelt szőlőből készült borban az érett gyümölcsös jegyek mellett a hordó fűszeressége és a füstös aromák a meghatározóak. A telt testű, kerek savú bor krémes textúrája mellé keress sült szárnyast vagy egy kemencés lángost.
Vida Családi Borbirtok - Öreg tőkék Kadarkája 2016
Ideje áttérni a vörösborokra, de azokból is kezdj a könnyedebbekkel. A Szekszárdi borvidék egyik kiemelt szőlőfajtája a kadarka, amit - ha még nem vagy a rajongója - érdemes újra felfedezni, ehhez pedig az egyik legjobb választás, ha Vidáék standjához látogatsz. A család több mint kilencvenéves tőkékről szüreteli a fürtöket, amitől a bor elegáns, szép rétegzettséget kap. A fűszeresség mellett a friss gyümölcsöket érezni, ami az élénk savakkal együtt egy ízgazdag, nagyon szerethető bort ad. Ugyan a halászlé a kadarka klasszikus párosítása, érdemes kipróbálni egy hamburger mellé is.
Petrény Winery - Big Band Egri Bikavér Superior 2013
Egerrel kapcsolatban megkerülhetetlen a bikavér, ami ugyan egységesen kékfrankosalapú, de számos stílusban készül, így könnyen találsz belőle az ízlésednek megfelelő változatot. A Petrény Winery több díjat is nyert bikavére egy komoly, nagy formátumú bor. Fűszeres, érett gyümölcsökkel, szederrel, meggyel, fekete ribizlivel teli aromákkal rendelkező bor, melyben a hordós érlelésből származó pörkölési, vaníliás jegyeket érezni. Válassz hozzá egy marha- vagy sertéssültet, de egy kiadós sajttál is jólesik mellé.
Grand Tokaj - Késői Arany Édes 2016
Virtuális borfesztiválos kalandjainkat egy édes borral fejezzük be, honnan máshonnan, mint Tokajból. A Grand Tokaj késői szüretelésű borához a klasszikus borvidéki szőlőfajtákat, a furmintot, a hárslevelűt és a sárga muskotályt külön-külön dolgozták fel, majd acéltartályban érlelték. Az őszibarackos, körtés, birsalmás ízek mellett édesfűszereket, vaníliát, mézet érezni, ugyanakkor az élénk savak friss citrusossága egyensúlyban tartja a bort, ami hosszú lecsengésével és kedves karakterével tökéletes zárása lesz a fesztiválnak.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- bor
- gasztronómia
Finom borok grillezéshez: nem mindegy, hogy milyet választasz
- bor
- recept