Ezek a magyar borok esnek a legjobban télen
Az alábbi borok jól illenek a hideg, téli időhöz. Négy tippünk is van.

bencze 2 Furmint Photo
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mely borok illenek a leghidegebb évszakhoz? Nos, ilyenkor érdemes kinyitni az igazán tartalmas, érlelt fehér- és vörösborokat. Már csak azért is, mert jellemzően ebben az időszakban kerülnek az asztalra a nehezebb, komolyabb fogások.

Egy marhasülthöz vagy egy gazdag, tejszínes, gombás tésztához nem kínálhat az ember rozét. Most bemutatunk négy olyan borfajtát, mely tökéletes választás lehet télen.

Bencze Birtok, Rajnai rizling 2013

A rajnai rizling még mindig egy nagy titoknak tűnik, melyet a komoly borrajongók titkos köre érthet csak. Pedig, ha valaki bírja a savakat, és szereti az elegáns, karakteres, mégsem túl súlyos fehérborokat, akkor számára ez az ideális választás. A fajta egyik nagy értéke, hogy, bár fiatalon, egy-két évesen is lehengerlő lehet, a palackban töltött idővel szépen fejlődik - már ha magas minőségű rajnai rizling került abba az üvegbe.  

bencze 3 Furmint Photo
Fotó: Dancsecs Ferenc

A Bencze Birtok a Badacsonyi borvidéken belül a Szent György-hegyen műveli a szőlőit, a biodinamikus rendszernek megfelelően. A bor egy negyvenéves ültetvényről származik, ami azért lényeges, mert gondos művelés esetén a szőlő is egyre tapasztaltabbá, kiegyensúlyozottabbá válik, akárcsak az ember. Ez a rajnai rizling főként tartályban készült, minimális időt töltött csak hordóban. Címkéjén pedig a Halak csillagjegy látható, mert a Földről nézve a Hold ebben a csillagképben állt, amikor 2013-ban, október végén ezt a szőlőt szüretelték.

Tringa Borpince, Diablo 2011

A szekszárdi Tringa Borpince borának címkéjét vizsgálva egyaránt asszociálhatunk ördögre és bikára is. A bor nevét, a Diablót egy spanyol bikafajtáról kapta, és ezen osztozik a Lamborghini azonos nevű autótípusával. Mindennek oka, hogy, bár a Tringa Diablo nem egy szekszárdi bikavér - hiszen ahhoz kadarkát is kellene tartalmaznia -, nagyjából megmutatja azt, hogy a pincészet hogyan képzeli ezt a borkategóriát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A télhez nemcsak a beltartalmi értékei miatt passzol a pincészet legnépszerűbb vörösbora, hanem azért is, mert az immár több mint hatéves bor aromáit a friss gyümölcsök helyett inkább a lekváros, aszalt gyümölcsös asszociációk határozzák meg, amihez füstös, csokoládés zamatok társulnak.

Weninger & Gere, Villányi Franc 2015

A Villányi borvidék az utóbbi években zászlóshajójaként, vagy akár mondhatjuk úgy is, zászlósboraként kezeli a villányi franc-t. Ez a bor cabernet franc szőlőfajtából készül, mely párosulva ezzel a napos, meleg, déli fekvésű borvidékkel igazán tartalmas, gyümölcsös, gazdag borokat nyújt.

A bor érdekessége, hogy organikus művelésű szőlőből készített, dűlőszelektált villányi franc-nal van dolgunk, melynek termése a Csillagvölgy-dűlőből származik. A Szársomlyó hegy és Villány városa között terül el ez az ültetvény, melynek mikroklímája élénkebb légmozgást biztosít, így vibrálóbb, könnyedebb stílusú bort ad. Persze mindez relatív, hiszen a bor teste, gyümölcsös és fűszeres aromái miatt itt sem lesz hiányérzetünk.

Demetervin, Élvezet 2016

A késői szüretelésű édes borok - melyek címkéjén alkalmanként az angol kifejezés, a late harvest jelenik meg - mutatják meg a legkifejezőbben a szőlő ízét Tokajban. Mondhatjuk azt is, hogy a nyár hangulatát, az ősz zamatát csempészik a poharunkba télen. Ennek oka, hogy míg a tokaji szamorodnik és aszúk esetében több más tényezővel, így a botritisszel és a hordós érleléssel is számolni kell, itt - az Élvezet esetében is - a szőlőtőkén töppedő, túlérő gyümölcsös ízeket, a magas, természetes cukortartalmat őrzik meg a borokban a tartályos érleléssel.

demetervin 08 Furmint Photo

A Demetervin Élvezet nevű bora amolyan vizsgabornak indult, amikor a Junibor, a Fiatal Borászok Egyesülete arra kérte a tagjait, hogy olyan bort készítsenek, mely a fiatal borkedvelőknek, a saját generációjuknak szól. Demeter Endre ebben a borban újragondolta a hagyományos tokaji szamorodni műfaját, azt, hogy miként tudná azt a 21. század borkedvelőinek igényeihez igazítani. Így született meg az Élvezet, mely nemcsak a barátnőkkel való beszélgetésekhez, de ázsiai fogásokhoz is remekül illik.

Ezt is szeretjük