8 szuper fogás a bográcsból és a grillről: a legjobb receptek szabadtéri sütéshez-főzéshez

A grillezés-bográcsozás hangulata mindig különleges, a szabadtéren készülő fogások pedig nagyon zamatosak. Ezeket a recepteket bátran kipróbálhatod a kerti partikon.

Bográcsos és grillételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha nyár, akkor grillezés és bográcsozás! A szabadtéri sütés-főzés tökéletes program hétvégén, nyaralás alatt a barátok vagy a család összehozására. A grillen sült ételek kevésbé zsírosak, olajosak. 

Egy jól megválasztott pác sokat dobhat a húsokon, sőt, a sajtokon és a zöldségeken is. A só, bors, mustár, fokhagyma, olívaolaj keveréke tökéletes lehet csirkére, tarjára, míg a mézes pácok inkább a csirkeszárnyakra és -combokra kiválóak. 

A bográcsban szaftosabb finomságok, pörköltek, gulyások, lecsók rotyoghatnak, de a halászlé és a paprikás krumpli is különlegesebb lesz a füst bukéjától. Minden fogásnak van egy kis trükkje, amitől finomabbá, szaftosabbá, sűrűbbé válik.

A legfinomabb szabadban készült ételek

Mindegy, hogy grillezel vagy bográcsozol, légy körültekintő a tűzgyújtásnál! Akár klasszikus, akár új, különleges ételre vágysz, nézd végig galériánkat, biztosan találsz neked való receptet. 

Nyárs, rablóhús vagy saslik: mindegy, hogy hívod, ott a helye a grillrácson. A nyársra húzhatsz csirkemellet, zöldségeket, de akár sajtot is. A húst érdemes bepácolni, sokkal zamatosabb és omlósabb lesz. A grillen gyorsan, körülbelül 15 perc alatt megsül.
A grillre érdemes szaftosabb húsokat, így például tarját tenni. Kifejezetten jól illik hozzá a fokhagymás pác. Bolondítsd meg továbbá zöldfűszerekkel, bazsalikommal, rozmaringgal!
A húsok mellé pakolhatsz sajtokat is. Grillezéshez inkább félkemény fajtákat válogass! Tökéletes lehet a gomolya, a feta, a halloumi, de még a camembert is. Ha a sajtokat nem ízesítve vásároltad, érdemes fűszerezni.
A húsok mellé jól illenek a grillezett zöldségek. Cukkini, hagyma, répa, paradicsom, paprika is kerülhet a grillrácsra. Fűszeres olívaolajban sütve a zöldségek még finomabbak lesznek.
A balkáni országok kedvenc grillétele a csevapcsicsa, melynek egyik titka a fűszerezés. Az sem mindegy, milyen húsból készíted. Az eredeti receptben bárány szerepel, de sertésből és marhából is nagyon ízletes. Ajvárral együtt kínáld!
A nyári kerti partikról nem hiányozhatnak a bográcsos ételek. A babgulyást ugyancsak készítheted szabad tűzön. Igazi magyaros fogás sok hagymával és paprikával. Akkor a legcsábítóbb, ha olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál.
A füst átjárja, így még zamatosabb lesz a marhapörkölt, ha bográcsban készül. Nem gyors étel, de megéri kivárni, míg megfő. Feltétlenül locsolgasd vörösborral, és minden igényt kielégít.
Van, aki a szegedit, más a bajait részesíti előnyben, vagy régi családi receptet használ, ha halászlét készít. Mindegy, melyik a kedvenced, nyáron főzd inkább bográcsban! Ha teheted, fogd meg saját magad a belevalókat!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük