A klasszikus BBQ oldalas receptje - Kívül ropogósra sül, belül omlós és jó szaftos
Az igazi BBQ oldalas olyan puha, hogy szinte szétolvad a szádban.

bbq-oldalas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szabadtéri sütögetés egyik csúcsa a BBQ oldalas. Ma már nemcsak Amerikában, hanem az egész világon hódít. Az egyszerre édeskés, savanykás, füstös húsért mindenki odalesz.

Az oldalast rosszul megsütni szinte lehetetlen. Azt azért érdemes tudni, hogy minél nagyobb szeletekben hagyod a húst, annál ízletesebb végeredményt kapsz. Ha nincs grilled, sütőben is megsütheted.

bbq-oldalas-recept

BBQ oldalas

Hozzávalók:

  • 2 kg oldalas
  • 5 dl ketchup
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 1 dl sör
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • fél evőkanál sima ecet
  • chilipor
  • bors

A húst darabold fel a csíkok mentén akkora szeletekre, hogy kényelmesen tudd sütni. Mosd meg alaposan, hogy véletlenül se maradjanak rajta csontszilánkok. Az oldalast tedd kevés zsiradékkal kikent tepsibe, szórd meg sóval, borssal, önts alá kevés vizet. Fóliázd le jó szorosan, és 160 fokon süsd körülbelül másfél-két órán át.  Akkor jó, ha a hús már majdnem leválik a csontról.

Közben készítsd el a szószt. Aprítsd fel a vöröshagymát, törd át a fokhagymát, majd olajon picit pirítsd meg őket. Tedd bele a barna cukrot, és amikor elolvad, öntsd rá a ketchupot, az olajat, a Worcestershire-szószt, a sört, a mustárt, valamint az ecetet. Attól függően, hogy mennyire szeretnéd csípősre, szórj bele chiliport. Körülbelül egy órán keresztül főzd kis lángon. Ha kész, várd meg, míg kihűl, majd forgasd bele a húst, és pácold legalább egy-két órán át, de akár egy éjszaka is a szószban hagyhatod.
Sütés előtt készítsd elő a grillt, majd süsd meg az oldalast nyolc-tíz perc alatt. A szósz hamar megkaramellizálódik. Ha szenesebben szereted, tovább is a grillen hagyhatod.

Ezt is szeretjük