Csábító barackos gombóc krumplis tésztából - A nagyi régi receptje szerint
A barackos gombóc legalább olyan jó, mint a szilvás.
Többé nem lesz számodra mumus a gombócfőzés! A tésztát nem csak a tapasztalt háziasszonyok tudják jól elkészíteni. A barackos gombóccal a család minden tagjának a kedvében járhatsz. Nagyon kiadós, és érdemes is egyszerre dupla adagot készíteni, mert a fagyasztóban sokáig eláll.
Ha van még régi krumplid, az a legjobb a tésztához, mert az újnak nagyon magas a víztartalma. A töltelékhez lehetőleg kisebb sárgabarackokat válogass.
Barackos gombóc
- 1 kg krumpli
- 25 dkg liszt
- 1 evőkanál zsír
- 1 tojás
- só
A töltelékbe:
- 20 sárgabarack
- cukor
A forgatáshoz:
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanál vaj
Elkészítés ideje: 1 óra
A krumplit héjában tedd fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Dobj hozzá kevés sót. Ha puha, szűrd le, pucold meg, és még melegen törd össze. Várd meg, amíg kihűl, majd dolgozd össze a liszttel, a zsírral és a tojással. Gyúrd addig, amíg a tészta összeáll, majd lisztezett felületen nyújtsd ujjnyi vastagságúra. Vágj belőle körülbelül nyolc centis négyzeteket, minden egyes lapra rakj gyümölcsöt, és szórd meg kevés cukorral. A négyszögek sarkait hajtsd össze, majd vizes kézzel formázz belőlük gombócokat.
A vajat olvaszd fel, és keverd hozzá a zsemlemorzsát. Kis lángon pirítsd meg, mert nagyon könnyen odakap.
Kezdj egy nagy fazékban vizet forralni. Amikor lobog, dobj hozzá egy csipet sót, és rakd bele a gombócokat. Ne tégy bele egyszerre túl sokat, mert könnyen összeragadnak. Főzd addig, amíg feljönnek a víz tetejére, majd vágj ketté egyet. Ha a tészta homogén, szűrd le. Forgasd a pirított zsemlemorzsába, majd fahéjas porcukorral megszórva kínáld.