Az eredeti bajor karácsonyi stollen receptje: marcipánnal gyúrva lesz a legfinomabb

Németországban nincs ünnep bajor karácsonyi stollen nélkül. Most egy viszonylag egyszerűen összeállítható, marcipános receptet mutatunk.

Bajor karácsonyi stollen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha készítettél már kelt tésztát vagy valamilyen házi kenyeret, a bajor karácsonyi stollen sem fog nagy gondot okozni. Ez az édes, aszalt gyümölcsökkel töltött kenyér a középkor óta elmaradhatatlan sütemény Drezda környékén. Az alakja mindig hosszúkás, ovális, hogy így emlékeztessen a pólyába bugyolált Kisjézusra.

Bajor karácsonyi stollen

Hozzávalók 12 szelethez

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg marcipán
  • 8 dkg aszalt gyümölcs
  • 8 dkg puha vaj
  • 8 dkg aprított mandula
  • 7.5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál rum
  • 0.75 dl tej
  • 0.5 narancs reszelt héja
  • 0.5 teáskanál

A tetejére:

  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg. Adj hozzá egy teáskanál lisztet, egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. A rumot enyhén langyosítsd meg, majd öntsd le vele az aszalt gyümölcsöket, és hagyd állni.

 

A lisztet szitáld át. Add hozzá a cukrot, a sót, a felkockázott, puha vajat, a tojássárgát, az élesztős tejet és a reszelt narancshéjat, és dolgozd össze. Amikor már sima és ruganyos, jöhet hozzá a beáztatott aszalt gyümölcs és a mandula. Ha túlságosan ragacsos lenne, egy kevés lisztet adagolj még hozzá. Formázz belőle gombócot, és letakarva, meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára.

 

A megkelt tésztát helyezd egy belisztezett deszkára, és nyújts belőle egy 20x25 centis téglalapot. A közepét a nyújtófa segítségével nyomkodd be, így egy árok keletkezik rajta. A marcipánrudat sodord ki szintén 25 centi hosszúra, és helyezd bele ebbe a mélyedésbe. A tészta alját most hajtsd fel a tetejére, a nyújtófa segítségével szelíden lapogasd ki, hogy a szélei összetapadjanak, majd helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Takard le, és pihentesd további 45 percig.

 

A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. Told be a másodszor is megkelt tésztát, és süsd 25-30 percig. Közben a vajat olvaszd fel. A kisült stollent még forrón kend meg az olvasztott vaj felével. Szórd meg porcukorral, majd kend meg a vaj másik felével, és ezt is fedd be cukorral. Így sokáig finom szaftos marad.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hamarabb elkészülő, de nagyon mutatós édesség a leveles tésztából készülő karácsonyfasüti: minden gyereknek tetszeni fog.

Kép: lutavia / Getty Images

Ezt is szeretjük