Az eredeti bajor karácsonyi stollen receptje: marcipánnal gyúrva lesz a legfinomabb
Németországban nincs ünnep bajor karácsonyi stollen nélkül. Most egy viszonylag egyszerűen összeállítható, marcipános receptet mutatunk.
Ha készítettél már kelt tésztát vagy valamilyen házi kenyeret, a bajor karácsonyi stollen sem fog nagy gondot okozni. Ez az édes, aszalt gyümölcsökkel töltött kenyér a középkor óta elmaradhatatlan sütemény Drezda környékén. Az alakja mindig hosszúkás, ovális, hogy így emlékeztessen a pólyába bugyolált Kisjézusra.
Bajor karácsonyi stollen
Hozzávalók 12 szelethez
- 20 dkg liszt
- 10 dkg marcipán
- 8 dkg aszalt gyümölcs
- 8 dkg puha vaj
- 8 dkg aprított mandula
- 7.5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál rum
- 0.75 dl tej
- 0.5 narancs reszelt héja
- 0.5 teáskanál só
A tetejére:
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg. Adj hozzá egy teáskanál lisztet, egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. A rumot enyhén langyosítsd meg, majd öntsd le vele az aszalt gyümölcsöket, és hagyd állni.
A lisztet szitáld át. Add hozzá a cukrot, a sót, a felkockázott, puha vajat, a tojássárgát, az élesztős tejet és a reszelt narancshéjat, és dolgozd össze. Amikor már sima és ruganyos, jöhet hozzá a beáztatott aszalt gyümölcs és a mandula. Ha túlságosan ragacsos lenne, egy kevés lisztet adagolj még hozzá. Formázz belőle gombócot, és letakarva, meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát helyezd egy belisztezett deszkára, és nyújts belőle egy 20x25 centis téglalapot. A közepét a nyújtófa segítségével nyomkodd be, így egy árok keletkezik rajta. A marcipánrudat sodord ki szintén 25 centi hosszúra, és helyezd bele ebbe a mélyedésbe. A tészta alját most hajtsd fel a tetejére, a nyújtófa segítségével szelíden lapogasd ki, hogy a szélei összetapadjanak, majd helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Takard le, és pihentesd további 45 percig.
A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. Told be a másodszor is megkelt tésztát, és süsd 25-30 percig. Közben a vajat olvaszd fel. A kisült stollent még forrón kend meg az olvasztott vaj felével. Szórd meg porcukorral, majd kend meg a vaj másik felével, és ezt is fedd be cukorral. Így sokáig finom szaftos marad.
Hamarabb elkészülő, de nagyon mutatós édesség a leveles tésztából készülő karácsonyfasüti: minden gyereknek tetszeni fog.
Mini karácsonyfasüti 4 hozzávalóból: leveles tészta az alapja
Bátran készítsd el ezt az egyszerű sütit, kész tésztából pillanatok alatt összedobhatod, és többféle ízesítéssel is szuper lesz.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: lutavia / Getty Images