Baconös, sajtos krumplipüré: krémes, különleges köret
Krumplipürét készíteni nem nagy kihívás. Néhány izgalmas hozzávalótól extra finom lesz.
![Baconös, sajtos krumplipüré](https://kep.index.hu/1/0/4022/40229/402298/40229839_f93e94c6af2b1d8bce9677adc9ba8ab2_wm.jpg)
Ne legyen mindig ugyanolyan a krumplipüré! A népszerű körethez magasabb keményítőtartalmú, sárga héjú krumpli a legideálisabb. A vajat mindig hidegen dolgozd a meleg püréhez. Érdemes a végén botmixerrel is összedolgozni a krumplit, úgy sokkal lágyabb, krémesebb lesz.
Baconös, sajtos krumplipüré
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 10 dkg vaj
- 1.5 bögre tej
- 5 dkg sajt
- 4 szelet bacon
- só
- bors
- szerecsendió
- zsálya
Elkészítés:
A krumplit pucold meg, vágd kisebb darabokra, és rakd egy közepes lábosba. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Forrald fel, dobj hozzá sót, majd főzd puhára körülbelül 20 perc alatt. Akkor jó, ha könnyen bele tudsz szúrni egy villát.
Még forrón törd össze, majd fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. Keverd hozzá a vajat, öntsd hozzá a langyos tejet, és szórd hozzá a reszelt sajtot. Dolgozd jól össze, végül keverd hozzá az apróra vágott, ropogósra pirított bacont és a zsályát.
A baconös-sajtos krumplipüré kiváló köret például joghurtos pácban sült csirkemell mellé.
Még több recept