A legfinomabb aranygaluska receptje a nagyitól
Borsodóval különösen ízletes
Erre az aranygaluskára a legjobb szakácsok is büszkék lennének.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kis foszlós gombócokat a ropogós cukros-diós réteg és a borsodó teszi igazán ínycsiklandóvá. Litvay Ilona aranygaluskájánál nem kell attól tartanod, hogy a tészta kiszárad. 

Aranygaluska

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 citrom

Tetejére

  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

Borsodó

  • 8 dkg porcukor
  • 2 dl fehér bor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 citrom
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt kevés langyos, cukros tejben egy evőkanál liszttel futtasd fel. Tehát várd meg, amíg a térfogata megnő, a teteje pedig habos lesz. A tojássárgáját a maradék cukorral keverd ki, add hozzá a sót és a tejet. A lisztet a tojásos eleggyel, a citrom reszelt héjával és a felfuttatott élesztővel gyúrd össze, majd kezdd el dagasztani. Közben add hozzá a megolvasztott vajat, és folytasd a dagasztást, amíg a tészta szép fényes, puha nem lesz. Ha kész, takard le, és körülbelül egy óra alatt keleszd a duplájára.

Ezt követően a tésztát lisztezett felületen nyújtsd ujjnyi vastagságúra, és szúrj ki kisméretű szaggatóval kis galuskákat. Minden egyes darabot márts olvasztott vajba, és rakd őket egymás mellé egy zsiradékkal kikent tepsibe. Ezt követően hintsd meg a galuskákat a cukorral összekevert dióval, majd rakj még egy réteget mindenből. A tésztát meleg helyen további fél órát keleszd, és előmelegített sütőbe téve, közepes hőmérsékleten süsd meg.

A borsodóhoz a tojásokat a porcukorral és a keményítővel keverd el, add hozzá a citrom reszelt héját, öntsd hozzá a bort, és lassú tűzön főzd össze, közben folyamatosan kevergesd. Ha kész, a tészta mellé öntve kínáld.

Ezt is szeretjük