Fahéjas csiga, ahogy az amishok készítik: így lesz igazán finom a kelt tészta

Az amish fahéjas csiga titka, hogy a tésztájába főtt krumpli is kerül.

Amish fahéjas csiga
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az amish fahéjas csiga tésztája a megszokottnál tömöttebb, ugyanis krumpli is gazdagítja, így a mi kenyérlángosunkra emlékeztet az állaga. Mivel az amishok nagy családokban élnek, hagyományosan nagy mennyiségben kell sütniük is, ezért ha szeretnéd, nyugodtan felezd el a megadott mennyiségeket.

Amish fahéjas csiga

Hozzávalók 8 személyre

A tésztához:

  • 70 dkg finomliszt
  • 70 dkg kenyérliszt
  • 12 dkg krumpli
  • 12 dkg cukor
  • 7.5 dkg élesztő
  • 3.5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál

A töltelékhez:

  • 18 dkg barna cukor
  • 8 dkg puha vaj
  • 1.5 evőkanál fahéj

A mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg krémsajt
  • 10 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit főzd meg. Még melegen törd át, és hagyd kihűlni.

A langyos tej egyharmadába morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és futtasd fel. 

Egy tálba tedd bele a sima lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd bele a felfuttatott élesztőt, az olajat, a tojást, a maradék tejet, keverd össze, majd jöhet hozzá a langyosra hűlt krumpli, végül több adagban a kenyérliszt. Kézzel vagy géppel dolgozd ki. A tészta lágy legyen, de ne ragacsos. Egy nagy tálat kenj ki olajjal, tedd bele át a tésztát, takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.

A vajat közben vedd ki a hűtőből, hogy puha, könnyen formázható állagot kapjon.

A megkelt tésztát oszd két egyenlő részre, és lisztezett deszkán nyújtsd téglalap alakúra. A töltelékhez a puha vajat keverd ki a cukorral és a fahéjjal. Ha szükséges, kicsit meg is mikrózhatod. Kend meg a tészták felületét a töltelékkel, tekerd fel, és vágd ujjnyi vastag szeletekre. Oszd el őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, takard le, keleszd újabb fél órát, utána 180 fokos sütőben 15-17 perc alatt süsd őket aranyszínűre.

A mázhoz a hozzávalókat keverd habosra, és oszd el a frissen kisült csigák tetején.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A ropogós bajor sörperec is élesztős tésztából készül.

Kép: kiboka / Getty Images

Ezt is szeretjük