A hagyományos vásári kenyérlángos receptje: fűszeres alappal, lila hagymával és szalonnával készül a töki pompos
Ha te is örömmel fogyasztod bármilyen vásárban a hagyományos kenyérlángost, vagyis a töki pompost, biztos elgondolkodtál már azon, tudnál-e magad is készíteni hasonlót.

kenyerlangos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A töki pompos krumplis kelt tésztából készül, mégsem kell vele nagyon sokáig vesződni. A tésztának hagyni kell egy órát, hogy megkeljen, de addig nyugodtan mással is foglalkozhatsz. Az önmagában is mennyei tésztát a fűszeres tejföl, a hagyma és a szalonna koronázza meg.

Töki pompos

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 3 közepes krumpli
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl langyos víz
  • 0.5 teáskanál cukor

A tetejére

  • 30 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy lila hagyma
  • frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd át, és hagyd kihűlni. A langyos vízbe morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kevés cukrot, és várd meg, amíg tíz perc alatt felfut a tetejére. A lisztet szitáld át, keverd hozzá a krumplit és az élesztős vizet, sózd meg, és öt-hét perc alatt kézzel dagassz belőle sima tésztát. Ha már összeállt, takard le, és hagyd, hogy egy óra alatt a duplájára keljen. A kelesztési idő végeztével nyújtsd ki, egyengesd el egy tepsiben, és told 175 fokra előmelegített sütőbe öt percre.

Közben készítsd elő a feltétet. A tejfölt keverd össze a zúzott fokhagymával és a borssal, a hagymát vágd karikákra, a szalonnát kockákra. A sütőből kivett tészta tetejét kend meg a tejföllel, oszd el rajta a hagymát és a szalonnát, és tedd vissza további 15 percre, amíg ropogósra sül.

Hagyományos lángost is süthetsz otthon, ami talán még finomabb is lesz, mint amit a vásárokban kapsz.

Ezt is szeretjük