Fahéjas csiga, ahogy az amishok készítik: így lesz igazán finom a kelt tészta
Az amish fahéjas csiga titka, hogy a tésztájába főtt krumpli is kerül.
Az amish fahéjas csiga tésztája a megszokottnál tömöttebb, ugyanis krumpli is gazdagítja, így a mi kenyérlángosunkra emlékeztet az állaga. Mivel az amishok nagy családokban élnek, hagyományosan nagy mennyiségben kell sütniük is, ezért ha szeretnéd, nyugodtan felezd el a megadott mennyiségeket.
Amish fahéjas csiga
Hozzávalók 8 személyre
A tésztához:
- 70 dkg finomliszt
- 70 dkg kenyérliszt
- 12 dkg krumpli
- 12 dkg cukor
- 7.5 dkg élesztő
- 3.5 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 18 dkg barna cukor
- 8 dkg puha vaj
- 1.5 evőkanál fahéj
A mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg krémsajt
- 10 dkg vaj
Elkészítés:
A krumplit főzd meg. Még melegen törd át, és hagyd kihűlni.
A langyos tej egyharmadába morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és futtasd fel.
Egy tálba tedd bele a sima lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd bele a felfuttatott élesztőt, az olajat, a tojást, a maradék tejet, keverd össze, majd jöhet hozzá a langyosra hűlt krumpli, végül több adagban a kenyérliszt. Kézzel vagy géppel dolgozd ki. A tészta lágy legyen, de ne ragacsos. Egy nagy tálat kenj ki olajjal, tedd bele át a tésztát, takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
A vajat közben vedd ki a hűtőből, hogy puha, könnyen formázható állagot kapjon.
A megkelt tésztát oszd két egyenlő részre, és lisztezett deszkán nyújtsd téglalap alakúra. A töltelékhez a puha vajat keverd ki a cukorral és a fahéjjal. Ha szükséges, kicsit meg is mikrózhatod. Kend meg a tészták felületét a töltelékkel, tekerd fel, és vágd ujjnyi vastag szeletekre. Oszd el őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, takard le, keleszd újabb fél órát, utána 180 fokos sütőben 15-17 perc alatt süsd őket aranyszínűre.
A mázhoz a hozzávalókat keverd habosra, és oszd el a frissen kisült csigák tetején.
A ropogós bajor sörperec is élesztős tésztából készül.
Bajor sörperec házilag: könnyen elkészíthető receptet mutatunk
A sörperec klasszikus, sós ízélményét ma már nem csak a pubok és a pékségek adhatják meg, hiszen otthon is könnyen elkészítheted.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: kiboka / Getty Images