A tökéletes karácsonyi zserbó receptje
Nincs karácsony zserbó nélkül. Készítsd el te is a lehető legomlósabb, legfinomabb karácsonyi süteményt nagyanyáink receptje alapján!
A bejgli mellett a zserbó a legtipikusabb karácsonyi édesség, ami biztosan nálatok is az asztalra kerül az ünnepek során. Bár elkészítéséhez rengeteg türelem kell, érdemes vele bíbelődni, mert remek vendégváró, kicsik és nagyok egyformán rajonganak érte.
Próbáld ki klasszikus receptünket, ahogy nagyanyáink készítették, így biztosan sikerülni fog a tökéletes omlós tészta és a mesés csokimáz!
Zserbó
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- fél élesztő
- pici só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 1 üveg ízlés szerinti lekvár
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 25 dkg vaj
- 5 evőkanál keserű kakaópor
- 5 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál tej
A szoba-hőmérsékletű vajat és az élesztőt morzsold bele a lisztbe. Nem kell tejben felfuttatni, csak úgy simán dolgozd a liszthez. Szórd bele a csipetnyi sót, a sütőport és a cukrot. Add hozzá a tojást és a tejet, majd gyúrd össze. A tészta akkor jó, ha sem nem túl kemény, sem nem túl puha, tehát jól lehet nyújtani.
Oszd el három egyenlő részre, majd fektesd rá a tepsit, és vágd körbe egy éles késsel. Így nagyon szép, egyforma méretű lapokat kapsz. A lehullott maradékot ne gyúrd hozzá a megmaradt lapokhoz!
A tepsit vajazd ki, szórd be liszttel, és az első tésztát fektesd bele. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, gázsütőn 2-es fokozatra. A tészta 10-15 perc alatt egységesen megsül. A tizedik perc után érdemes percenként megszúrni picit, hogy jó-e már. Ha megsütötted mindhárom lapot, hagyd őket kihűlni.
A diót a cukorral alaposan keverd össze. A lekvárt az üvegben egy villa segítségével keverd fel. Az első lapot kend meg jól lekvárral, de a széleinél vigyázz, nehogy kifolyjon. Úgy gondolkodj, hogy még három réteg lap jön rá, így a lenyomódott súlytól előfordulhat, hogy az oldalán kifolyik a lekvár. Ezután szórd meg dióval a tetejét, majd fektesd rá a másik megsütött lapot. Ugyanígy járj el a lekvárral és a dióval, majd a harmadik lappal, de annak már semmit ne tegyél a tetejére.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A vajat olvaszd fel teljesen, hogy ne legyen darabos, majd keverd össze a kakaóporral és a porcukorral. A tejet kanalanként add hozzá, így szabályozhatod, hogy ne legyen túl folyós. Kend a süti tetejére, és hagyd, hogy megdermedjen. Ha nem szeretnéd, hogy a méz megtörjön szeletelésnél, forró vízbe áztatott késsel vágd fel, így a csoki kicsit megolvad, és nem fog eltörni.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- édességek
Csupacsokis, mégis könnyű sütik
- gyümölcs
- barack
15 perces morzsasütik
- édességek
- csokoládés süti