A tökéletes karácsonyi zserbó receptje
Nincs karácsony zserbó nélkül. Készítsd el te is a lehető legomlósabb, legfinomabb karácsonyi süteményt nagyanyáink receptje alapján!

Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Egyszerű őszi smink, amit mindenki el tud készíteni »

A szupermasni most a legmenőbb az Instán – Így tedd a hajadba, hogy nőies legyen »

Palvin Barbi formás lábait mutogatta: egy kis ízelítőt adott a legújabb harisnyadivatból »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A bejgli mellett a zserbó a legtipikusabb karácsonyi édesség, ami biztosan nálatok is az asztalra kerül az ünnepek során. Bár elkészítéséhez rengeteg türelem kell, érdemes vele bíbelődni, mert remek vendégváró, kicsik és nagyok egyformán rajonganak érte.

Próbáld ki klasszikus receptünket, ahogy nagyanyáink készítették, így biztosan sikerülni fog a tökéletes omlós tészta és a mesés csokimáz!

Zserbó

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • fél élesztő
  • pici só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 üveg ízlés szerinti lekvár

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 25 dkg vaj
  • 5 evőkanál keserű kakaópor
  • 5 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál tej

A szoba-hőmérsékletű vajat és az élesztőt morzsold bele a lisztbe. Nem kell tejben felfuttatni, csak úgy simán dolgozd a liszthez. Szórd bele a csipetnyi sót, a sütőport és a cukrot. Add hozzá a tojást és a tejet, majd gyúrd össze. A tészta akkor jó, ha sem nem túl kemény, sem nem túl puha, tehát jól lehet nyújtani.

Oszd el három egyenlő részre, majd fektesd rá a tepsit, és vágd körbe egy éles késsel. Így nagyon szép, egyforma méretű lapokat kapsz. A lehullott maradékot ne gyúrd hozzá a megmaradt lapokhoz!

A tepsit vajazd ki, szórd be liszttel, és az első tésztát fektesd bele. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, gázsütőn 2-es fokozatra. A tészta 10-15 perc alatt egységesen megsül. A tizedik perc után érdemes percenként megszúrni picit, hogy jó-e már. Ha megsütötted mindhárom lapot, hagyd őket kihűlni.

A diót a cukorral alaposan keverd össze. A lekvárt az üvegben egy villa segítségével keverd fel. Az első lapot kend meg jól lekvárral, de a széleinél vigyázz, nehogy kifolyjon. Úgy gondolkodj, hogy még három réteg lap jön rá, így a lenyomódott súlytól előfordulhat, hogy az oldalán kifolyik a lekvár. Ezután szórd meg dióval a tetejét, majd fektesd rá a másik megsütött lapot. Ugyanígy járj el a lekvárral és a dióval, majd a harmadik lappal, de annak már semmit ne tegyél a tetejére.

A vajat olvaszd fel teljesen, hogy ne legyen darabos, majd keverd össze a kakaóporral és a porcukorral. A tejet kanalanként add hozzá, így szabályozhatod, hogy ne legyen túl folyós. Kend a süti tetejére, és hagyd, hogy megdermedjen. Ha nem szeretnéd, hogy a méz megtörjön szeletelésnél, forró vízbe áztatott késsel vágd fel, így a csoki kicsit megolvad, és nem fog eltörni.

OLVASD EL EZT IS!

morzsasuti
  • gyümölcs
  • barack

15 perces morzsasütik

csokis suti
  • édességek
  • csokoládés süti

Készíts brownie-t!

Ezt is szeretjük