A legfinomabb sütőtökös receptek

Használd ki a sütőtökszezont, és készíts mennyei leveseket, főételeket vagy akár desszerteket is a narancssárga zöldségből!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sütőtök felhasználási módja igen széles körű. Nemcsak halloweeni kellékként használhatod, hanem ízletes fogásokat is készíthetsz belőle. A levesektől kezdve a főételeken át egészen a desszertekig mindenhol felhasználhatod.

Sőt, akár magában is fogyaszthatod - persze sütve, nem nyersen -, mert tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így véd a hideg idő slágere, a nátha ellen.

Fűszeres sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 6 dl zöldségleves kockából
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál aprított koriander
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 piros chili paprika
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál aprított gyömbér
  • bors

A sütőtököt hámozd meg, szedd ki a magját és vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd az olajon dinszteld meg.

Szórd rá a gyömbért, a kimagozott, apróra vágott chilit, a koriandert, valamint a babérlevelet. Add hozzá a sütőtökdarabokat, és állandó kevergetés mellett süsd néhány percig. Öntsd rá a levest, forrald fel, majd addig főzd, míg a sütőtök megpuhul. Hagyd hűlni pár percig, vedd ki a babérlevelet, végül robotgéppel mixeld össze. Ízlésed szerint sózd, borsozd. Tejszínnel tálald.

Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 20 dkg liszt
  • 3 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • 1 tojás
  • vaj
  • zsályalevél
  • bors

A tököt darabold fel, magozd ki, és sütőben süsd meg. A puha részét vágd le róla, és villával törd össze. Keverd hozzá a lisztet, a parmezánt, valamint a tojást, és fűszerezd borssal. Gyúrd össze, majd vedd ketté a tésztát, és lisztezett deszkán sodord ki őket. Darabold fel, és sós vízben néhány másodperc alatt főzd ki a gnocchit. A vajat forrósítsd fel, tegyél bele néhány felaprított zsályalevelet, és keverd össze a leszűrt gnochhival.

Mézes-sütőtökös csirke

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 50 dkg csirkemell
  • 4 dl leves kockából
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • curry
  • bors

A hagymát aprítsd fel, majd az olajon dinszteld meg. Szórd rá a csíkokra vágott csirkemellet, és pirítsd fehéredésig. Szórj rá curryt, és pirítsd még néhány percig. Ezután ízesítsd a többi fűszerrel is. Öntsd fel a levessel és add hozzá a darabokra vágott sütőtököt. Nagyjából fél óráig főzd fedő alatt - akkor jó, ha puha a tök. Végül add hozzá a mézet, és hagyd, hogy felrottyanjon.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Sütőtökpite

Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • cukor
  • zsemlemorzsa
  • fahéj
  • csipetnyi só

A sütőtököt hámozd meg, reszeld le almareszelőn, és tedd félre állni. A lisztet a sütőporral, két evőkanálnyi cukorral és egy csipet sóval keverd össze. Add hozzá a vajat, az egyik tojást és a tejfölt, és gyúrd össze. Oszd ketté a tésztát, és az egyik felét lisztezett deszkán nyújtsd ki. Tedd egy kivajazott piteformába, szórj rá vékony rétegbe pici zsemlemorzsát. Nyomkodd ki a tököt, majd oszlasd el a tészta tetején. Ízlésedtől függően szórd meg fahéjjal és cukorral, aztán terítsd rá a tészta másik, kinyújtott felét is. A megmaradt tojást válaszd ketté, és a sárgájával kend meg a pite tetejét. Villával szurkáld meg, majd előmelegített sütőben 45-50 perc alatt süsd aranybarnára.

Ezt is szeretjük