4 hatékony náthaűző
Körülötted mindenki köhög, tüsszög és lázas? Íme, néhány igazi vitaminbomba fogás a szervezetednek. Főzz, és maradj egészséges!
Zöldségleves zöldspárgával
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg zöldspárga
- 2 szál szárzeller
- 3 kis cukkíni
- 2 sárgarépa
- 4 szem burgonya
- 4 paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dkg vaj
- 2 húsleveskocka
- só
- őrölt fehérbors
A megtisztított spárgának vágd le a végeit, és aprítsd körülbelül 4 cm-es darabokra. A zellert bontsd szálaira, mosd meg, és a durvább rostokat alulról felfelé húzd le.
A megmosott cukkínit vágd csíkokra, a meghámozott répát és a burgonyát vágd kockákra. A paradicsomot főzd meg, hűtsd le hideg vízzel, hámozd meg, és vágd kockákra. Végül a hagymát és a fokhagymát is szeld apró darabokra. Olvaszd meg a vajat, majd a hagymát és a fokhagymát süsd üvegesre benne. Add hozzá a sárgarépát és a burgonyát, és egy rövid ideig párold együtt. Öntsd fel egy liter vízzel, dobd bele a húsleveskockákat, és kis lángon főzd 10 percig. A maradék zöldséget is dobd bele, fűszerezd meg, és az egészet főzd puhára. A petrezselyem leveleit a szára nélkül vágd apróra, és szórd a kész levesbe.
Tarka zöldségsaláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 csomó retek
- 2 paradicsom
- 2 piros húsú paprika
- 1 kis cukkíni
- 1 kis fej karalábé
- negyed csomó metélőhagyma
- negyed csokor kapor
- negyed pohár zsázsa
Az öntethez:
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál mustár
- 5 evőkanál étolaj
- só
- őrölt bors
- különböző leveles saláták
A lecsumázott retket vágd vékony szeletekre, a paradicsomot pedig cikkekre. A cukkínit két végétől megtisztítva szeld vékony csíkokra, a paprikának távolítsd el a magját és az ereit, majd negyedeld, és vágd vékony szeletekre. A meghámozott karalábét reszeld durvára. A metélőhagymát és a kaprot jól szikkaszd meg, majd a hagymát vagdald össze, a kapornak aprítsd a csúcsát durvára, a szárát pedig finomra. A zsázsa leveleit ollóval vágd le. A fűszereket és a zöldségfélét jól keverd össze egy nagy tálban. Az öntethez keverd össze a tejfölt, az ecetet és a mustárt, majd sózd és borsozd. Apránként öntsd hozzá az olajat, és az egészet keverd ki habverővel. Végül add az öntetet a salátához, és az egészet jól keverd össze, hagyd állni 10 percig. A tányérokat béleld ki salátalevelekkel, és ezekre halmozd a kész zöldségsalátát.
Répafőzelék bundás cukkínivel
Hozzávalók:
A répafőzelékhez:
- 50 dkg karikákra vágott sárgarépa
- 2 teáskanál liszt
- 1 csészényi tej + amennyi a felöntéshez szükséges
- 1 csokor petrezselyem és citromfű vegyesen
- margarin vagy vaj
- só
A bundás cukkínihez:
- 1 cukkíni
- 3 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 0,5 dl tej
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- só
- olaj
Egy nagyobb edényben olvaszd meg a vajat, szórd rá a répakarikákat, és folyamatos kevergetéssel pirítsd néhány percig. Picit sózd meg, majd öntsd fel egy deci vízzel, és fedő alatt főzd 5-10 percig. Egy csésze hideg tejben csomómentesen keverj el két teáskanál lisztet, és állandó kevergetés közben öntsd a répára. Ha már sűrűsödni kezd, önts hozzá annyi tejet, hogy éppen ellepje a répaszeleteket. Egyszer forrald még fel. Tálalás előtt keverd bele az apróra vágott petrezselymet és citromfüvet. Készítsd el hozzá a bundás cukkínit: egy tojásból, három evőkanál lisztből, csipetnyi sóból, fél deci tejből és egy evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemből keverj sűrű palacsintatésztát. Ebbe mártogasd bele a cukkínikarikákat, majd forró olajban hirtelen süsd ki.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Paradicsomos káposzta rizzsel
Hozzávalók:
-
1 fej édeskáposzta
-
egy kis füstölt hús
-
maréknyi barnarizs
-
2 paradicsom
- 1 doboz paradicsomsűrítmény
-
só
-
2 evőkanál olaj
-
teljes kiőrlésű liszt
-
kevés vöröshagyma
-
kevés pirospaprika
A megtisztított édeskáposztát vágd négyfelé, vagdosd körülbelül fél centisre, és tedd fel főni egy fazékba a megmosott rizzsel és a füstölt hússal. A víz épphogy ellepje. Sózd meg, és ha megpuhult, öntsd rá a paradicsomsűrítményt, majd kockázd bele a paradicsomot is. Készítsd el a rántást: egy kis lábasban hevítsd fel az olajat, tegyél bele annyi lisztet, amennyit felvesz, majd szórd bele a körülbelül egy kiskanálnyi apróra vágott vöröshagymát, végül a pirospaprikát. Az elkészült rántást végül öntsd a főzelékbe, rottyantsd össze, és ha besűrűsödött, már eheted is.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség