4 hatékony náthaűző
Finomak és egészségesek
Körülötted mindenki köhög, tüsszög és lázas? Íme, néhány igazi vitaminbomba fogás a szervezetednek. Főzz, és maradj egészséges!

Ez is érdekelhet

Téged is vár a Lasselsberger-Knauf virtuális családi háza! (x)

Téli álomesküvő a Rosinante Fogadóban*** (x)

Vásárolj a neten is kényelmesen! (x)

Legyen mindannyiunk szívügye a fejlődés! (x)

beauty and style

5 különböző színű hajgumit tett a hajába: ördögien okos ötlet fonáshoz »

Michelle Obama ragyog a friss fotókon: az egykori first lady most is stílusos »

Két betű az esküvői tortán, amitől egyedi és ízléses lesz – Így helyezd el rajta »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Zöldségleves zöldspárgával

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg zöldspárga
  • 2 szál szárzeller
  • 3 kis cukkíni
  • 2 sárgarépa
  • 4 szem burgonya
  • 4 paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 2 húsleveskocka
  • őrölt fehérbors

A megtisztított spárgának vágd le a végeit, és aprítsd körülbelül 4 cm-es darabokra. A zellert bontsd szálaira, mosd meg, és a durvább rostokat alulról felfelé húzd le.

A megmosott cukkínit vágd csíkokra, a meghámozott répát és a burgonyát vágd kockákra. A paradicsomot főzd meg, hűtsd le hideg vízzel, hámozd meg, és vágd kockákra. Végül a hagymát és a fokhagymát is szeld apró darabokra. Olvaszd meg a vajat, majd a hagymát és a fokhagymát süsd üvegesre benne. Add hozzá a sárgarépát és a burgonyát, és egy rövid ideig párold együtt. Öntsd fel egy liter vízzel, dobd bele a húsleveskockákat, és kis lángon főzd 10 percig. A maradék zöldséget is dobd bele, fűszerezd meg, és az egészet főzd puhára. A petrezselyem leveleit a szára nélkül vágd apróra, és szórd a kész levesbe.

Tarka zöldségsaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 csomó retek
  • 2 paradicsom
  • 2 piros húsú paprika
  • 1 kis cukkíni
  • 1 kis fej karalábé
  • negyed csomó metélőhagyma
  • negyed csokor kapor
  • negyed pohár zsázsa

Az öntethez:

  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál mustár
  • 5 evőkanál étolaj
  • őrölt bors
  • különböző leveles saláták

A lecsumázott retket vágd vékony szeletekre, a paradicsomot pedig cikkekre. A cukkínit két végétől megtisztítva szeld vékony csíkokra, a paprikának távolítsd el a magját és az ereit, majd negyedeld, és vágd vékony szeletekre. A meghámozott karalábét reszeld durvára. A metélőhagymát és a kaprot jól szikkaszd meg, majd a hagymát vagdald össze, a kapornak aprítsd a csúcsát durvára, a szárát pedig finomra. A zsázsa leveleit ollóval vágd le. A fűszereket és a zöldségfélét jól keverd össze egy nagy tálban. Az öntethez keverd össze a tejfölt, az ecetet és a mustárt, majd sózd és borsozd. Apránként öntsd hozzá az olajat, és az egészet keverd ki habverővel. Végül add az öntetet a salátához, és az egészet jól keverd össze, hagyd állni 10 percig. A tányérokat béleld ki salátalevelekkel, és ezekre halmozd a kész zöldségsalátát.

Répafőzelék bundás cukkínivel

Hozzávalók:

A répafőzelékhez:

  • 50 dkg karikákra vágott sárgarépa
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 csészényi tej + amennyi a felöntéshez szükséges
  • 1 csokor petrezselyem és citromfű vegyesen
  • margarin vagy vaj

A bundás cukkínihez:

  • 1 cukkíni
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • olaj

Egy nagyobb edényben olvaszd meg a vajat, szórd rá a répakarikákat, és folyamatos kevergetéssel pirítsd néhány percig. Picit sózd meg, majd öntsd fel egy deci vízzel, és fedő alatt főzd 5-10 percig. Egy csésze hideg tejben csomómentesen keverj el két teáskanál lisztet, és állandó kevergetés közben öntsd a répára. Ha már sűrűsödni kezd, önts hozzá annyi tejet, hogy éppen ellepje a répaszeleteket. Egyszer forrald még fel. Tálalás előtt keverd bele az apróra vágott petrezselymet és citromfüvet. Készítsd el hozzá a bundás cukkínit: egy tojásból, három evőkanál lisztből, csipetnyi sóból, fél deci tejből és egy evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemből keverj sűrű palacsintatésztát. Ebbe mártogasd bele a cukkínikarikákat, majd forró olajban hirtelen süsd ki.

Paradicsomos káposzta rizzsel

Hozzávalók:

  • 1 fej édeskáposzta
  • egy kis füstölt hús
  • maréknyi barnarizs
  • 2 paradicsom
  • 1 doboz paradicsomsűrítmény
  • 2 evőkanál olaj
  • teljes kiőrlésű liszt
  • kevés vöröshagyma
  • kevés pirospaprika

A megtisztított édeskáposztát vágd négyfelé, vagdosd körülbelül fél centisre, és tedd fel főni egy fazékba a megmosott rizzsel és a füstölt hússal. A víz épphogy ellepje. Sózd meg, és ha megpuhult, öntsd rá a paradicsomsűrítményt, majd kockázd bele a paradicsomot is. Készítsd el a rántást: egy kis lábasban hevítsd fel az olajat, tegyél bele annyi lisztet, amennyit felvesz, majd szórd bele a körülbelül egy kiskanálnyi apróra vágott vöröshagymát, végül a pirospaprikát. Az elkészült rántást végül öntsd a főzelékbe, rottyantsd össze, és ha besűrűsödött, már eheted is.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük