4 foszlós házi kenyér
Kelesztés, gyúrás, dagasztás, formázás. Ismerős? Íme, néhány újabb variáció, amit te magad készíthetsz el! Kápráztasd el a családot!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fűszeres rozsos kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg rozsliszt
  • 50 dkg búzaliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 2 dl napraforgóolaj
  • 3-4 dl tej
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 4 dkg só
  • 1-1 mokkáskanál petrezselyem, bazsalikom, őrölt kömény, majoránna, koriander

Az élesztőt keleszd cukros, langyos tejben 10-15 percig. Az átszitált liszthez add hozzá a cukrot, a sót, az olajat, a megkelt élesztőt, és a tejjel az egészet gyúrd tésztává.

Keleszd meleg helyen 45-50 percig. Közben a fűszereket ízlés szerint állítsd össze, és jól keverd el. A megkelt tésztát helyezd lisztezett gyúródeszkára, és oszd két részre. Az egyik részt tedd félre, a másikat dolgozd össze a fűszerekkel. A fűszeres tésztából formálj rudat. A tészta másik felét nyújtsd ki, tekerd bele a fűszeres tésztát, és az egészből formázz egy hosszabb veknit. Ezzel elkerülheted, hogy a fűszerek megégjenek. Az így elkészített tésztát helyezd kilisztezett tepsibe, és pihentesd 30 percig. Ezután kend be a tésztát tejjel, és előmelegített sütőben süsd 45-60 percig.

Magokkal ízesített kukoricakenyér

Hozzávalók:

  • 80 dkg finomliszt
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 4 dkg élesztő
  • 2 evőkanál méz
  • 4 dl tej és víz 3:1 arányú keveréke
  • 1 dkg só
  • 2 kávéskanál zellermag
  • 1 kávéskanál zsálya
  • 1 mokkáskanál majoránna
  • kevés vaj

Az élesztőt keleszd meg langyos, mézes, tejes vízben. A liszteket szitáld át, majd keverd hozzá a zellermagot, a zsályát, a majoránnát és a sót. A megkelt élesztőt öntsd a liszthez, és a maradék tejes vízzel dagassz kemény tésztát. Formázz belőle cipót, és rakd kivajazott, lisztezett tepsibe. Keleszd meleg helyen, letakarva 60 percig. Ezután kend be olvasztott vajjal, majd vágd be egy éles késsel három helyen. Előmelegített sütőbe téve közepes tűzön süsd 40-50 percig. Közben kétszer-háromszor permetezd be vízzel.

Sajtos barna kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 10 dkg Graham-liszt
  • 10 dkg búzacsíra
  • 5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál méz
  • 4 dl tej és víz 3:1 arányú keveréke
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • kevés vaj

Keleszd meg az élesztőt mézes, langyos, vizes tejben. A liszteket szitáld egy nagyobb méretű tálba, keverd össze a búzacsírával, a sóval, a sajttal és az őrölt köménymaggal. A megkelt élesztőt öntsd rá a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel dagassz közepes keménységű tésztát. Akkor fejezd be a dagasztást, amikor a tészta felülete már sima és hólyagos. Takard le, keleszd 30-40 percig, majd borítsd lisztezett gyúródeszkára. Nyújtsd kétujjnyi vastagra, tekerd össze, és képezz belőle hengert. Ezután helyezd kizsírozott, lisztezett formába, keleszd 45-50 percig, majd kend be olvasztott vajjal. Előmelegített, közepesen meleg sütőben süsd 40-50 percig.

Túrós kenyér

Hozzávalók:

  • 1,5 kg finomliszt
  • 50 dkg tehéntúró
  • 7-8 dl tej
  • 6 dkg élesztő
  • 2 dkg só
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 szem kockacukor

Az élesztőt oldd fel cukros, langyos tejben, és meleg helyen hagyd megkelni. A lisztet szitáld mély tálba, jól morzsold el a friss tehéntúróval, majd add hozzá a sót. A megkelt élesztőt öntsd rá a lisztre, és annyi langyos tejet önts rá, hogy lágy tésztát kapj. Jól dolgozd ki, közben fokozatosan öntsd a tésztára az olvasztott, langyos vajat, és dagaszd simára. Miután végeztél a dagasztással, takard le a tésztát, és langyos helyen keleszd 30 percig. Ha megkelt, óvatosan gyúrd át, és formázd ízlés szerint. Tedd egy kivajazott, lisztezett tepsibe, a tetejét kend meg tojássárgájával, és pihentesd 10-15 percig. Előmelegített sütőben, közepes tűzön süsd 50-60 percig.

Ezt is szeretjük