4 ízes, magyaros recept
Szaftos és laktató
Hazai ízekre vágysz? A nagyi főztje jár a fejedben? Válogass kedvedre a hagymás, gombás, fűszeres, hússal teli, szaftos hazai receptek között!

Ez is érdekelhet

Szemüveg helyett ma már a sasszeműség a menő (x)

Inkontinencia és hüvelyszárazság - Mutatunk egy fájdalommentes és azonnali megoldást (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

Simán elhinnéd, hogy ő Meghan Markle: ennyit tesz a smink ereje »

A nyári szezon legvidámabb mintáitól roskadozik a kínálat: ne érd be a pöttyössel! »

Melyik az igazi Palvin Barbi? Megtévesztően hasonlít a 3 modell, de erre a Photoshop is rásegít »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Vargányás szarvastokány

Hozzávalók:

  • 1,5 kg szarvascomb – színhús
  • olaj
  • 300 g tisztított vöröshagyma
  • 50 g paradicsompüré
  • 100 g liszt
  • 400 g friss vargányagomba – vagy 50 g szárított vargánya
  • 5 dl tejföl
  • 2 dl fehérbor
  • ½ csomag petrezselyemzöld
  • 2 darab babérlevél
  • őrölt bors
  • kakukkfű
  • csontlé

A szarvascombot vágd ceruzavastagságú metéltre, hideg vízben jól mosd meg. A finomra vágott vöröshagymát pirítsd aranysárgára az olajon, add hozzá a paradicsompürét, pirítsd tovább, majd rakd rá a húst. Sózd, borsozd, és ízesítsd kakukkfűvel. Fedő alatt erős tűzön pörköld. Ha elfőtte a levét, pótold kevés csontlével. Amikor a hús kezd puhulni, add hozzá a megtisztított, szeletekre vágott vargányagombát, a babérlevelet és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Készíts tejfölös habarást: a tejfölt habverővel keverd simára a liszttel. Add a raguhoz, és ízesítsd fehérborral. Vigyázz, hogy a ragunak egyenletes szaftja legyen. Párolt rizskörettel, burgonyakrokettel tálalhatod.

Babgulyás

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 30 dkg nagy szemű szárazbab
  • 8-10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • őrölt bors
  • füstölt csülök vagy debreceni kolbász

A szalonnát vágd kis kockákra, süsd ki a zsírját, és azon lassan pirítsd meg az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma színesedni kezd, szitáld rá a lisztet, és néhány percig kevergetve pirítsd tovább. Szórd bele a pirospaprikát, majd keverd hozzá az előkészített babot. Öntsd fel körülbelül 2,5 liter vízzel, és tedd bele a debreceni kolbászt vagy a darabokra vágott füstölt csülköt. Borsozd meg, esetleg sózd, de óvatosan, mert a csülök is sós, majd nagyon lassú tűzön, fedő alatt főzd puhára.

Bográcsos lecsó

Hozzávalók 8 személyre:

  • 40 dkg lángolt kolbász
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kg zöldpaprika
  • 1 kg paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 30 dkg tarhonya

Az apróra vágott füstölt szalonnát süsd ki a bográcsban. Add hozzá a felszeletelt vöröshagymát és a karikára vágott kolbászt. Addig süsd, míg a hagyma üvegesre párolódik. Ekkor tedd bele a cikkekre szelt paprikát és a paradicsomot, hintsd meg pirospaprikával és sóval, majd jól forgasd át. Főzd lassú tűzön, és ha a szétfőtt paradicsomtól már jó szaftja lett, szórd bele a külön, szárazon megpirított tarhonyát. Forrald még 10-15 percig, közben néhányszor keverd meg. A tűzről lehúzva tálalás előtt még pihentesd 5-6 percig.

Pirított borjúérmék

Hozzávalók:

  • 1,5 kg borjú szűzpecsenye
  • 200 g vaj
  • 2 dl olaj
  • 5 dl csontlé
  • fél csomag petrezselyem
  • 10 adag pirított burgonya
  • őrölt bors
  • liszt

A borjú szűzpecsenyéből vágj 2-3 dkg-os érmécskéket. Enyhén klopfold ki, mindkét oldalát mártsd lisztbe, és olvasztott vajban mindkét oldalát süsd pirosra. Ha kész, szedd ki, és tedd egy másik serpenyőbe. A visszamaradt vajhoz önts csontlét, jól forrald ki, és szűrd a húsra. Egy kevés darabolt vajat morzsolj el rajta, és fedő alatt tartsd melegen. Külön serpenyőben a szeletekre vágott, főtt, hámozott burgonyát forró olajban süsd szép pirosra, majd az egészet forgasd össze a hússal. Sózd és borsozd, hintsd meg finomra vágott petrezselyemmel. Halmozd fel egy előmelegített tálba, saját pecsenyelevével locsold meg, és díszítsd zöld salátalevéllel.

Ezt is szeretjük