4 gyorsan elkészíthető főzelék
A főzelék gyorsan elkészíthető és nagyon egészséges vacsora. Próbáld ki hagyományos és kevésbé megszokott zöldséges finomságainkat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kukoricafőzelék

Hozzávalók:

  • fél kg kukorica - konzerv vagy fagyasztott
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • bors

Sós vízben főzd puhára – konzerv esetén szűrd le - a kukoricát és az apró kockákra vágott paprikát. Melegítsd meg a vajat, öntsd bele a kukoricaszemeket és a paprikát, hintsd meg a liszttel és a törött borssal.

Óvatosan, állandó kevergetés közben öntsd rá a tejet, és forrald sűrűre. Tálaláskor kínáld tejföllel.

Brokkolifőzelék baconnel

Hozzávalók:

  • 40 dkg brokkoli - lehet fagyasztott is
  • 10 dkg bacon
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj

A megmosott brokkolit szedd rózsáira, majd forgasd meg az olvasztott vajon. Sózd meg, és engedd fel 2,5 dl hideg vízzel. Forrald fel, és takaréklángon főzd puhára. A tojásokat verd fel, keverd bele a lisztet és a tejfölt, keverd simára, végül habard be vele a brokkolit. Forrald össze, de ne főzd tovább. A tűzről levéve keverd bele a tejszínt is. Lefedve pihentesd, közben aprítsd fel a szalonnát, és süsd szép pirosra. Tálaláskor tegyél a főzelékre bacont, és meg is locsolhatod egy pici szalonnazsírral.

Kelkáposzta-főzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg kelkáposzta
  • fél kg burgonya
  • 6 dkg liszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • pirospaprika
  • őrölt bors
  • majoránna
  • kömény

A kelkáposztát vágd csíkokra, alaposan mosd meg, és forró vízbe téve főzd néhány percig, majd öntsd le róla a vizet. Öntsd fel friss vízzel, és újra tedd fel főni, közben ízesítsd a fűszerekkel. Mikor félig puha, tedd bele a megmosott, kockákra vágott krumplit, és fedő alatt főzd készre. Az olajon a liszttel készíts rántást, és mikor barnulni kezd, tedd bele a finomra vágott hagymát, a fokhagymát és a pirospaprikát. Öntsd fel hideg vízzel, és sűrítsd be vele a főzeléket.

Zöldfőzelék sajtmártással

Hozzávalók:

  • 10 dkg karfiol
  • 10 dkg brokkoli
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg zöldbab
  • fél liter víz
  • 1 kiskanál só

A mártáshoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1,5 dl főzőlé
  • 4 dkg kockára vágott rokfort sajt

A megmosott zöldségféléket aprítsd fel, és fél liter enyhén sós vízben főzd 15-20 percig. A főzőléből tegyél félre 1,5 dl-nyit a mártáshoz. A megolvasztott vajon futtasd üvegesre az apróra vágott hagymát, és óvatosan szórd rá a lisztet. A tejszínt keverd el a főzőlével, és állandó kevergetés közben add a mártáshoz. A feldarabolt sajtot keverd a rántásba, majd folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Végül a lecsöpögtetett zöldségre öntve azonnal tálald.

Ezt is szeretjük