4 melengető, cipóban tálalható leves

Cipórecepttel!

Ha valami laktató és különleges fogást szeretnél, ne keress tovább: a cipós levesnek senki nem tud ellenállni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ezek a gazdag, laktató levesek már önmagukban is remekművek, ha viszont egy cipóban tálalod őket, akkor azzal igazán különlegessé teheted az alkalmat.

Persze a legjobb, ha a cipót is te magad készíted! Az sem olyan nehéz feladat, mint elsőre tűnik.

Cipó

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej

A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, és kevés liszttel keleszd meg. Majd add a többi sózott, szitált liszthez.

Adj hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Közepesen kemény tésztát készíts belőle. Keleszd meg, formázd meg, és előmelegített sütőbe téve süsd ki.

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

  • 4 vöröshagyma
  • 2 póréhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl húsleves
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint morzsolt kakukkfű
  • ementáli sajt

A hagymát tisztítsd meg, és vágd vékony karikákra, majd olvasztott vajon pirítsd meg. Ezután szórd rá a lisztet, majd öntsd fel a borral és a húslevessel.

Szórd meg a fűszerekkel, és forrald össze az egészet. Közben vágd le a cipók kalapját, és óvatosan kapard ki a belsejüket. Ha a leves felforrt, már kanalazhatod is a cipókba. A végén ne felejtsd el reszelt ementálival bőségesen megszórni.
 

Bableves

Hozzávalók:

  • 20 dkg bab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg szálas savanyú káposzta
  • 25 dkg füstölt hús
  • 10 dkg szárazkolbász
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 4 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál köménymag

A babot áztasd legalább egy éjszakán át, majd tedd fel főni 10-15 percre. Ezután öntsd le róla a vizet, és tiszta, sós vízben főzd újabb 60 percig. Közben hámozd meg, és vágd apróra a hagymát, majd pirítsd meg egy kevés olajon. Szórd meg a köménymaggal, és öntsd fel két liter vízzel. Ezután mehet bele a savanyú káposzta, a leszűrt bab, a só és a babérlevél. A füstölt húst kockázd fel, majd tedd a levesbe, és főzd 60-80 percig. Ha a bab már puha, tedd bele a felkarikázott kolbászt is. Kevés liszten pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd a leveshez, és főzd még 10 percig. Ha kész, szedd a cipókba, és a tetejét locsold meg tejföllel.

Krumplileves

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 csomag leveszöldség
  • 3 fej hagyma
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 15 dkg gyulai kolbász
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 0,5 dl olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál majoránna
  • bors

Fedő alatt párold félpuhára a karikára vágott hagymát, a répát és a fehérrépát, majd sózd, borsozd, és add hozzá az ugyancsak felkarikázott krumplit és kolbászt. Öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak, ekkor készíts habarást a lisztből és a tejfölből, sűrítsd be a levest, végül add hozzá a bort, az apróra vágott petrezselymet, a tárkonyt és a majoránnát.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Sajtleves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 húsleveskocka
  • 20 dkg trappista sajt
  • 10 dkg gouda sajt
  • 1 dl fehérbor
  • 1 púpozott evőkanál liszt

Vágd finomra a hagymát, és futtasd meg kevés olajon, majd pirítsd hozzá a lisztet. Ezután öntsd fel a borral és másfél liter vízzel, add hozzá a leveskockákat, és forrald fel. Tedd bele a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtokat, és főzd még pár percig. Nem olvad majd teljesen fel a sajt, de ez nem baj. Ha túl hígnak találod, pici tejszínnel sűríthetsz rajta.

Ezt is szeretjük