Fűszeres húsgombóc kelbimbóval
Fűszeres húsgombóc kelbimbóval
Hozzávalók 2 személyre
Hozzávalók a húsgombóchoz
- 50 dkg darált hús
- 10 dkg lángolt kolbász
- 1 db tojás
- 5 dkg kukoricaliszt
- 1 mk pirospaprika
- 1/2 mk őrölt chili
- 1 tk őrölt köménymag
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- só (ízlés szerint)
- 1/2 ek olaj
Hozzávalók a kelbimbóhoz
- 50 dkg kelbimbó
- 5 dkg vaj (olvasztott)
- 1/2 citrom leve
- 1/2 tk só
- frissen őrölt bors
Sajtmártás hozzávalói
- 10 dkg füstölt sajt (reszelve)
- 5 dkg edami sajt (reszelve)
- 10 dkg mascarpone
- 3 dkg vaj
- 1,5-2 dl főzőtejszín (20%-os)
- só (ízlés szerint)
- őrölt fehér bors
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A kolbászt vágjuk kisebb kockákra. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. Ezután adjuk hozzá a kolbászt, a fokhagymát, és pirítsuk pár percig, majd szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki. A húshoz adjuk hozzá a lisztet, a tojást, ízlés szerint fűszerezzük, és keverjük össze, majd adjuk hozzá a kolbászos-hagymát, és gyúrjuk össze. Ezután formázzunk kisebb golyókat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, melyet egy kevéske olajjal meglocsoltunk. Végül a húsgolyókat is locsoljuk meg egy kevés olajjal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt pirosra.
A kelbimbó külső leveleit szedjük le, és vágjuk félbe, tegyük bele egy jénai tálba, majd sózzuk, őröljünk rá borsot, facsarjuk rá a citromlevet, és öntsük rá az olvasztott vajat. Forgassuk össze, hogy a fűszeres vaj mindenhol érje. Helyezzük be előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, hogy kellően megpuhuljon. A sütőből kivéve takarjuk le fóliával, és tartsuk melegen.
A vajat és a tejszín felét melegítsük össze, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mascarponét, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, forraljuk fel, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a kétféle sajtot. Közben sózzuk, borsozzuk, és keverjük simára a maradék tejszínnel.
Tálalás előtt helyezzük tányérra a húsgombócokat és a kelbimbót, majd locsoljuk meg a sajtmártással.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept