Így marad friss és roppanós a zöldség a hűtőben sokáig: hallottál már a vizes citromról?
Az ételpazarlás és a pénzkidobás könnyű trükkökkel is megfogható a háztartásban.
A hűtőszekrény hátuljában árválkodó három szál répa már régen gumiszerűvé vált, a citrom kiszáradt, a saláta megszottyadt, és a valaha zamatos barack is megrohadt. Az hagyján, hogy a zöldség- és gyümölcsárak nem éppen a legkedvezőbbek, de a pazarlás miatt is bosszantó, ha ki kell dobni őket.
A tudatos vásárlás, az átlátható hűtőszekrény, a zöldségek és gyümölcsök helyes tárolása egy csomó pénzt és ételt fog számodra megtakarítani. Nem is kell nagy dolgokra gondolni, elég néhány ötletes praktika, és máris kevesebb ételt fogsz kidobni.
A zöldség tárolása a hűtőszekrényben
A friss zöld saláták és leveles zöldségek szoktak a leghamarabb tönkremenni, a levelük elfonnyad, megsárgul vagy kiszárad. Ezeket a leveles zöldségeket egy vizes konyharuhában tárolva máris napokig megóvhatod, így sokáig frissek és gusztusosak lesznek.
A zellerszár egy tipikusan olyan zöldség, amiből nehéz pont elegendő mennyiséget vásárolni, és sokszor megmarad belőle a főzés után. Alufóliába vagy más alternatív csomagolóanyagba tekerd be szorosan a zöldség szárrészét, és így még napokig roppanós marad a hűtőben.
A citrom frissen tartása sokkal egyszerűbb a hűvös hűtőszekrényben, így akár egy hétig is eláll. De nem mindegy, hogyan tárolod, legjobb, hogyha nem megkezdve rakod vissza a jégszekrénybe. Ha már félbevágtad, akkor tedd bele vízbe, és rakd el egy jól zárható üvegbe vagy tárolódobozba, hogy lédús maradjon a gyümölcs. Folpackba vagy méhviaszos csomagolóanyagba is elrakhatod, így is eláll még néhány napig.
A piros gyümölcsök különösen drágák, és ezért óriási csalódást tud jelenteni, amikor az alsó szemek már néhány nap után penészfoltosak lesznek. Az eper esetében sosem szabad elkövetni azt a szarvashibát, hogy megmosod, mielőtt a hűtőbe tennéd. A csumájával együtt egy nagy tányérra vagy tágas dobozba helyezd őket, hogy ne nyomódjanak össze egymáson a szemek. Az áfonya hasonlóan macerás tud lenni, de ennek is megvan a maga trükkje. Ez a gyümölcs nem szereti a nedves környezetet, így mindenképpen szárazon tedd el későbbre. Fagyasztva pedig ez az isteni, lilás bogyó hónapokig is eláll. Az eperszemekhez hasonlóan a málnát is szellősen kell tárolni, hogy ne érintkezzenek egymással a gyümölcsök. A málna a leggyorsabban megromló piros gyümölcs, így inkább edd meg minél hamarabb!
És hogy vajon a banán a hűtőbe való, vagy sem? Ez egy olyan kérdés, amiben szinte senki sem ért egyet. Ha szeretnéd, hogy hosszabb ideig elálljon ez a déligyümölcs, és a hűtőben tárolnád, akkor már csak a héja fog tovább barnulni, de a belbecs változatlan marad. Ha esetleg felvágva tennéd el, akkor tárold jól záródó dobozban.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A gomba a túlságosan nedves környezetben nyálkásodni fog, és nem fogod tudni felhasználni. Tárold egy papírzacskóban vagy tiszta konyharuhában, és néha ellenőrizd, hogy nem vizesedik-e. Korábbi cikkünkből megtudhatod, meddig ehetők biztonsággal a gombás ételek.
A zeller és a kapor két olyan fűszernövény, ami gyakran megfordul a konyhában, és sokkal finomabbak frissen, mint a szárított verziójuk. Ha szeretnéd frissen tartani ezeket a zöldfűszereket, akkor - akár egy csokor virágot - tedd őket egy pohár vízbe.
A cukkini nem szeret kiszáradni, így a legjobb, hogyha egy nedves papírtörlőbe bugyolálod, és így rakod el a hűtőszekrény fiókjába. Az uborka és a brokkoli szintén kényes, és értékeli az azonos bánásmódot, lényeg, hogy kapjon elég nevességet.
Az érés kérdése is gyakran felmerül, a barack, a nektarin, az avokádó és a mangó is kőkemény marad, hogyha éretlenül a hűtőbe rakod, így inkább várd meg, amíg némi színük, puhaságuk lesz.
Végezetül, néhány zöldségnek kifejezetten nem tesz jót, hogyha a hűtőben tárolod, ilyen például a paradicsom, ami a hidegben elveszti az ízét és az állagát. A burgonya, a hagyma és a fokhagyma már a nagyinál is a spájzban pihent, és ez maradjon is így, a nedves és hideg helyen hamar megrohadnak.
Így mosd a gyümölcsöket a mikrobiológus szerint - Nem csak a víz segít a baktériumok ellen
Sokan azt gondolják, hogy megbetegedni csak a romlott ételektől lehet, pedig a rosszul mosott gyümölcs is sok problémát tud okozni.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)