A legveszélyesebb, rákot okozó méreg a lakásban
A ftalátok minden lakásban megtalálhatók. A hormonháztartást megzavaró anyag rendkívül veszélyes, ráadásul alattomos.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 21. század elkényezteti az embert. Ma már szinte nem is találni döngölt padlójú házat, helyette puha szőnyegeken, látványos fa- vagy kőburkolatokon, esetleg praktikus PVC-n lépkedhetsz.

A mutatós, formatervezett műanyag flakonokban árult tisztítószerekkel a legmakacsabb szennyeződésekkel is elbánhatsz, az extra hatékony fehérítőkkel és mosóporokkal pedig még a legszürkébb ruháid is hófehérek lesznek.

A samponok, hajlakkok és hajhabok garantálják, hogy a frizurád egész nap tartson, a testápolóknak, ránctalanító krémeknek, izzadásgátlóknak és az egyéb kozmetikai szereknek köszönhetően pedig egész nap tökéletes lehet a megjelenésed. A kényelemnek és a tökéletességnek azonban ára van, ráadásul nem is kicsi.

A műanyagoktól a kozmetikai szerekig

A ftalátokat elsősorban a műanyagok lágyítására használják, de jelentős mennyiségben alkalmazzák a kozmetikai cikkek, parfümök gyártásakor is, mint filmképző anyagokat. Megtalálhatóak továbbá a háztartási termékekben, így a különféle műanyagokból készült használati tárgyakban, az élelmiszerek csomagolóanyagaiban, de a festékekben és a burkolóanyagokban is, kis mennyiségben pedig a kozmetikai termékekben, valamint egyes, kisgyermekeknek szánt játékokban.

Mivel rendkívül illékony vegyület, a ftalát szinte mindenhol jelen van: a káros anyagot kimutatták már a talajban, a vizekben és a csapadékban. A ftalátok könnyen felszívódnak a bőrön keresztül, továbbá az élelmiszerekkel és a levegővel is akadálytalanul magadhoz veheted őket, ennél fogva anélkül képesek felhalmozódni a szervezetedben, hogy tudnál róla.

Kilencből hat tiltólistán

Az Egyesült Államokban végzett több állatkísérlet során is mérgezőnek bizonyult a ftalát, ráadásul az amerikaiak többségének szervezetében is kimutatható volt a vegyület - kikerülni pedig igen nehéz, nem kötelező ugyanis feltüntetni a címkéken, hogy az adott termék tartalmazza-e a mérgező anyagot. A kutatások a gyermekeknek szánt termékekre is kiterjedtek. Az eredmények összevetésekor kiderült, hogy a babapúderek, samponok és testápolók rendszeres használata összefüggésbe hozható a kicsik vizeletében mért megnövekedett ftalátkoncentrációval.

Az Európai Bizottság már 1999-ben ideiglenesen, 2005-ben pedig végleg megtiltotta bizonyos ftalátvegyületek használatát a gyermekeknek szánt játékok és babaápolási termékek gyártásánál, ám csupán hatféle ftalát került tiltólistára - az amerikaiak által vizsgált kilenc közül.
A tiltás ellenére a ftalátok továbbra is megtalálhatóak kozmetikumokban, samponokban és krémekben, magas koncentrációban a parfümökben és egyéb illatszerekben, továbbá többek között a textilekben, a szőnyegekben és a bútorokban, valamint minden PVC-ből készült termékben.

Hormonzavarok, koraszülés, rákos elváltozások

Számos kutatás igazolta, hogy a ftalátok kisgyermekeknél károsítják a szaporodásért felelős szerveket, zavart okozhatnak azok fejlődésében, károsítják továbbá a hormonrendszert, a májat és a vesét is. Az anya szervezetében felhalmozódott ftalátok koraszülést eredményezhetnek, a vegyületek egy része pedig rákkeltő, továbbá asztma és allergia kialakulásához vezethet.

Mivel nem minden termék esetében tüntetik fel a gyártók a ftaláttartalmat, a legjobb, amit tehetsz, hogy igyekszel kerülni minden olyan árucikket, melynek gyártásánál feltételezhetően felhasználták a vegyületet. Jó hír, hogy a tisztítószerek és a kozmetikumok között is egyre több olyat találni, mely természetes alapanyagokból készült, vagy gyártása során különösen ügyeltek arra, hogy csak minimális mennyiségben tartalmazzon egészségre káros anyagokat.

Az ökológiailag veszélytelen tisztítószerekkel, a mosódióval, házi praktikákkal, a mesterséges vegyszerek felhasználása nélkül készült tusfürdőkkel, samponokkal és kozmetikumokkal sokat tehetsz az egészségedért, ráadásul a pénztárcád sem bánja majd a döntést.

Ezt is szeretjük