3 ok, amiért alkotmányellenes a vagyonadó

30 millió vagy 15 millió forint felett kell fizetni? Ki dönti el, mennyit ér a lakás? Ki fizet válás esetén?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hónapok óta téma az új adónem, melyet az ingatlan értéke alapján kell majd fizetni - minden bizonnyal 2010-től. Az első hírek igen ellentmondásosak voltak, annak ellenére ugyanis, hogy a kormány határozottan az ingatlanadó mellett állt, annak részleteiről nem minden tekintetben tudtak dönteni.

Az utóbbi hetekben az ingatlanadót már vagyonadóként emlegetik, és a jelenlegi állás szerint már a 15 millió forintnál drágább lakások, házak tulajdonosait is érinti majd. Sokak szerint azonban a tervezet még most sem elég kidolgozott, sőt, vannak, akik szerint számos kiskaput biztosít az adózók számára.

Kikerülhető?

- A vagyonadó bizonyos rendelkezései egyszerűen kikerülhetőek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzetben Angyal József okleveles adószakértő.
Angyal József szerint például az, amelyik kimondja, hogy a több lakóingatlannal rendelkezők valamennyi lakásuk, házuk után kötelesek adót fizetni, tökéletes lehetőséget ad a kiskapuk megtalálására.

Haszonélvezet a gyerekek javára

A törvény szerint azon ingatlan után, amiben életvitelszerűen laknak, csak akkor kell vagyonadót fizetni, ha a lakás vagy ház forgalmi értéke 30 millió forintnál magasabb. A második ingatlan viszont 15 millió forint felett adóköteles, a harmadik és az összes többi után pedig már az első forinttól közterhet kell leróni.
Az adót a tervezet értelmében a tulajdonosnak vagy a haszonélvezeti jog jogosultjának kell megfizetnie. Az adófizetést tehát több ingatlan esetében megkerülheted azzal, hogy a gyermekek, rokonok javára haszonélvezetet jegyeztetsz be a tulajdonodban lévő lakásokra, és az érintettek oda is költöznek.

Bár minden jel arra utal, hogy a vagyonadó tervezete még igencsak gyerekcipőben jár, az új adónemet bevezető törvény már körvonalazódni látszik. Ha kíváncsi vagy, várhatóan milyen mértékben érint téged az új rendelkezés, kattints ide, és ismerd meg a részleteket!

Ingázás és válás esetén nincs mentesség

A vagyonadó az ország összes ingatlanjára vonatkozik, Angyal József szerint azonban a törvény egyes esetekben mentességet ad. Visszás a helyzet viszont akkor, ha valaki egy vidéki faluban él, de csak a 70 kilométerre fekvő nagyobb városban kap munkát, és emiatt ott lakást bérel. Ekkor ugyanis nem teljesül az egyik feltétel: nem lakik életvitelszerűen falusi házában - így adót kellene fizetnie. Egy másik példát is említ a szakértő: a házastársak összevesznek, és egyikük emiatt elköltözik. Ha te hagyod el a közös lakást, tőled szintén be fogják szedni az adót.

Jó, ha tudod!
A cégeket is sújtja az ingatlanadó, esetükben ugyanis fizikailag kizárt, hogy lakjanak valahol. A kisebb vállalkozásoknak lakóingatlan-besorolású épületben van az irodája, műhelye. Ha ezeket nem soroltatják át, a cégek a helyiségek értékének első forintjától fizethetik a vagyonadót.

Nem elfogadható az értékbecslés módja

Angyal József a leginkább kifogásolhatónak azonban a forgalmi érték kérdését nevezte, hiszen a vagyonadóról szóló törvény egyáltalán nem tartalmazza, miként is kell meghatározni ezt az adatot.

A törvény mindössze annyit mond, hogy tulajdonosként be kell vallanod a lakásod, házad forgalmi értékét. Amennyiben pedig túl alacsony számot közölsz az adóhatósággal, szankcióra számíthatsz. A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az APEH kimenjen a lakásokhoz, és azokat felmérje, viszont, ha ezt mégis megteszi, nem tudni, milyen szempontok szerint állapítja majd meg az értéket.

Alkotmányellenes?

- Mivel a közvélekedés szerint egy vagyontárgy annyit ér, amennyiért azt megvennék, a polgárok legfeljebb annyit tehetnek, hogy megkérdezhetik a szomszédjukat, mennyit adna az ingatlanért - mutatott rá a szakember.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Angyal úgy véli, hogy a képlékeny rendelkezés jogbizonytalanságot szül, ezért a jogszabály ellentétes az alkotmánnyal.

Ezt is szeretjük