A te zsebedből mennyit húznak ki?

Tudnivalók az ingatlanadóról

Az új adónem várhatóan 2010-től kerül bevezetésre. Kiket érint, és mekkora terhet jelent majd?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyik nap olyan hírek látnak napvilágot, amelyek szerint már néhány millió forintot érő ingatlan után is fizetni kell majd ingatlanadót.

A másnapi hírek már csak a 10 millió forint felettiek esetében említik az új adót, később pedig csupán a 30 millió forintot meghaladó értékű lakások, házak kapcsán esik szó róla.

Az ingatlanadó tekintetében nem a média bizonytalan: minden jel arra mutat, hogy 2010-től bevezetésre kerül, arról azonban még nem született végleges döntés, hogy pontosan milyen formában. Néhány fontos részletet azonban már tudni lehet az új adónemről - például azt, hogy nagyságrendileg mennyivel is kell majd mélyebben a pénztárcádba nyúlnod.

Nem csak a vagyonosok adója

A bevezetendő ingatlanadó alapját - az európai gyakorlatot követve – az ingatlan szakértő által meghatározott értéke képezi majd. Az adóalap megállapításának módszerét és a lehetséges kedvezményeket illetően még zajlanak az egyeztetések, azt azonban már sejteni lehet, hogy az új adónem a lakosság 5-10%-át érinti majd. Ezt a kört azonban nemcsak vagyonos emberek alkotják, hiszen az ingatlan értéke és a tulajdonos szociális helyzete között nem feltétlenül van összefüggés. Így várhatóan olyanokat is érint majd az új teher, akik nagyobb értékű ingatlan tulajdonosai, mégis alacsony jövedelemmel rendelkeznek, több gyereket nevelnek, vagy éppen nyugdíjból élnek.

Feketén-fehéren
Egyes szakértők szerint adómentességet kellene kapniuk azoknak a tulajdonosoknak, akik igazolni tudják, hogy tisztességes úton tettek szert a házukra vagy a lakásukra. A tervezet azonban nem tesz különbséget a legális, adózott és a feketén szerzett jövedelemből származó ingatlanok között.

Értékbecslés az önkormányzat által vagy saját zsebből

A tervek szerint az önkormányzatok állapítják majd meg az ingatlan értékét, mégpedig területi alapon. Ezt a tulajdonos a jelenlegi állás szerint nem köteles elfogadni, és újra felbecsültetheti az ingatlant - immár azonban a saját költségén, és bizonyos megkötések mellett. A felkérhető értékbecslők listáját például az állam állítaná össze, és tulajdonosként csak az azon szereplő szakértők közül választhatsz.
Aggodalomra ad okot, hogy hazánkban - számos nyugat-európai országgal ellentétben - jelenleg nincs hiteles ingatlan-nyilvántartás, ami a vitán felül álló, korrekt értékbecslés alapjául szolgálhatna. Nem egyértelmű az sem, hogy az ingatlan értékét milyen időközönként határoznák meg újra.

Minimum 75 ezer forint évente

A konkrét adókulcsot egyelőre nem állapították meg. Az elképzelések szerint a 30-50 millió forint értékű ingatlanokra 0,25%, míg az 50 millió forintot meghaladó értékűekre 0,5% adót kellene fizetni. Az, hogy a még ki sem fizetett és ezért vagyonnak sem tekinthető ingatlan után kell-e majd adózni, nyitott kérdés.
Szó van arról is, hogy az ingatlanadót vagyonadóvá bővítik.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ingatlanok mellett ebbe az adónembe kerülnének a nagy értékű ingóságok, például a luxusautók, a jachtok, a motorcsónakok és a repülőgépek. Ezek esetében az értékhatár nem érné el a 30 millió forintot - ennél többet azonban egyelőre nem lehet tudni.

Az európai helyzet
Valamilyen formában csaknem minden európai országban vetnek ki ingatlanadót, cégekre és magánszemélyekre egyaránt. Az adókulcsot központi szabályozás alapján az önkormányzatok állapítják meg, és jellemzően az ingatlan értékének 0,1-3%-a között változik. Egyes országokban bizonyos értékhatárig adómentesek az újonnan vásárolt vagy új építésű ingatlanok, illetve azok, amelyek értéke nem haladja meg a központi szabályozás alapján meghatározott határt. Más országokban az ingatlanra felvett hitel összege, illetve a fenntartási költség leírható az adóalapból.

Lehetséges kedvezmények

A tervezet kidolgozóinak célja véleményük szerint, hogy az új adónem bevezetése ne jelentsen aránytalan terhet azok számára, akik ugyan 30 millió forintnál értékesebb ingatlannal rendelkeznek, de jövedelmük alacsony. Így a nyugdíjasok mentesülnének az ingatlanadó fizetése alól, ám annak mindenkori összegét központilag nyilvántartanák, és utólag az örökösökre terhelnék. Kedvezményben részesülnének a nagycsaládosok is, valamint azok, akik a válság miatt elveszítették a munkahelyüket.

Ezt is szeretjük