Így marad sokáig életben a vágott virág: dupla annyi ideig lesz friss és üde

Tovább gyönyörködhetsz virágcsokrodban, ha ezekre az apróságokra odafigyelsz.

GettyImages-98843388
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár a kertből szedett virágról, akár egy gyönyörű születésnapi vagy névnapi csokorról van szó, az ember azt szeretné, ha minél tovább gyönyörködhetne a szépségében.

Mivel ilyenkor a növény már el van választva a gyökerétől, arra nem lehet számítani, hogy akár több hétig is szép marad. Frissességét mégis tovább, akár dupla ideig is megőrizheted, ha odafigyelsz egy-egy apróságra.

Így maradhat tovább életben a vágott virág

Amennyiben a kertből származik a virág, meleg időben reggelre időzítsd a szedést. Hűvös, esős napokon a nap bármely szakában lemetszheted őket. Fontos, hogy a vágás után minél előbb helyezd vízbe a szálakat, hogy a levegőn végeik ne száradjanak meg, ne váljanak fássá.

Ha nem a kertből vitted be a virágot, hanem boltból vagy piacon vásároltad, akkor is feltétlenül vágd le a szálak végét, mielőtt otthon a vízbe helyeznéd őket. A virágok végét egyébként is érdemes körülbelül kétnaponta visszavágni egy kicsit. Így a szár felfrissül, és könnyebben veszi fel a vizet. Mielőtt a virágok a vázába kerülnek, szabadítsd meg a szálakat a levelektől is.

Ami a választott vázát illeti, kerüld a szűk szájúakat, és részesítsd előnyben a nyitottabbakat. Ha a szálak összeszorulnak a kis helyen, hamar el fognak hervadni, de ha van elég helyük, akkor tovább szépek maradhatnak.

A víz hőmérsékletére is figyelj oda. Érdemes minél hűsebb vízbe helyezni a virágokat, ugyanis a langyos vízben rohamosan veszítenének frissességükből. Nyári, 40 fokos hőségben érdemes gyakran cserélni az állott, esetleg langyoskássá vált vizet, de néhány bedobált jégkocka is segít.  A vízcserét alapvetően kétnaponta kell megejteni a virágok frissessége érdekében.

Mit tesz a cukor és az ecet?

Hogy a szálak minél tovább megőrizzék frissességüket, egyéb trükköket is bevethetsz. Néhány kiskanál cukor is segít abban, hogy a virágod a vázában is tápanyagokhoz juthasson. Készíts körülbelül 3%-os oldatot a tökéletes eredményért!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a virágok frissességét aláásó és kellemetlen szagot árasztó baktériumok szaporodásnak induljanak a vázában, tégy egy aszpirintablettát egy liter vízhez, vagy egy evőkanál ecetet ugyanennyihez. Jó, ha a vázát nem teszed tűző napra, mert a meleg napfény is a mikroorganizmusok szaporodását serkenti.

Végül az is fontos, hogy távolítsd el a vázából azokat a virágszálakat, amelyek idő közben már lekonyultak, elhervadtak. Amennyiben ezt nem teszed meg, a jelenléte miatt a többi virág is hamarabb tönkremehet.

Díszfák a ház elé

A következő cikkben gyönyörű, színpompás, nem túl magas, mégis mutatós díszfákat sorolunk: ezek nem igényelnek bonyolult gondozást, és szépen díszítik a ház előtti kertet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük