Tilos ezt csinálni a vágódeszkával: 6 dolog, amire sokan nem figyelnek

Tudod, hogy nem szabad tisztítani, és miként a legjobb?

Vágódeszka karbantartása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vágódeszka a háztartás egyik leghasznosabb, nélkülözhetetlen eleme, ugyanakkor az egyik legkomolyabb baktériumforrás lehet nem megfelelő karbantartás mellett, nem beszélve arról, hogy utóbbi hiányában könnyen tönkre is mehet. Nézd meg a képeket, és tudd meg, mire kell különösen figyelni.

Bármilyen higiénikusnak is tűnhet, a vágódeszkát nem szabad mosogatógépben mosni, a nedvesség és az igen magas hő hatására ugyanis a fa rostjai károsodhatnak, ami által jelentősen csökkenhet az élettartama.

A vágódeszkának nem szabad hosszasan vízzel érintkeznie, ha például sokáig a mosogatóban áll a többi piszkos edény társaságában vagy épp vízbe áztatva, megszívja magát, ami miatt szintén sérülhetnek a rostok, a fa pedig elveszítheti szilárdságát, alakját, és el is színeződhet. Óvd ezért a vízben állástól, és ügyelj arra is, hogy kizárólag állítva szárítsd.

Az erős mosogatószerek éppúgy nem tesznek jót a vágódeszkának, mint a mosogatógépben való tisztítás, számos természetes, hatékony és kíméletes módszer létezik azonban arra, hogy makulátlan és higiénikus maradjon az eszköz. Kattints ide, és megmutatjuk a legjobbakat.

Mindenképp használj külön vágódeszkát, ha egyszerre dolgozol fel húsféléket és más élelmiszereket, például zöldségeket, a nyers húsról ugyanis könnyen átkerülhetnek a baktériumok olyan ételekre, melyek elkészítéséhez nem lesz szükség akkora hőhatásra, melyen a kórokozók elpusztulnának.

Ha szeretnéd, hogy a vágódeszka sokáig olyan maradjon, mint újkorában, az első használat előtt törölgesd át kevés olajjal, és hagyd, hogy megszívja magát. Tedd meg ugyanezt időnként később is, ha úgy érzed, kezd kiszáradni.

Nem véletlen, hogy sokan a fa vágódeszkára esküsznek, még ha kapható számos olyan verzió, mely praktikusabbnak tűnik. Ilyen például az üveg is, mely jó választás lehet, nem árt azonban tudni, hogy használata mellett előfordulhat, hogy gyakrabban kell majd élezni a késeket.

Így marad sokáig friss a sajt, a banán és a hagyma

Mindegyiknek megvan a trükkje! Sokkal tovább állnak el, illetve maradnak finomak, ha kipróbálod.

Így marad sokáig friss a sajt, a banán és a hagyma: mindegyiknek megvan a trükkje!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük