Új építésű lakások: aki ilyesmit lát, inkább ne vegye meg!
Egy kis odafigyeléssel sok hibát előre ki lehet szúrni.

uj-epitesu-lakas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lakásvásárlás idején örök kérdés, hogy új építésűt vagy régit válasszon az ember. Az új építésű ellen szól, hogy sokszor akár 30-35%-kal is drágább lehet, ugyanakkor eleve úgy húzták fel, hogy megfeleljen bizonyos szigetelési és egyéb szabványoknak, melyek miatt a fenntartása akár lényegesen olcsóbb is lehet.

Az elmúlt években rengeteg új építésű lakóparkot húztak fel, és sajnos gyakran van probléma a minőséggel, hiszen akkor a legnagyobb a nyereség, ha egy olcsón kialakított lakást adnak el drágán. Természetesen ez nem minden új építésű lakásra igaz, de, ha valaki ilyet tervez venni, akkor nagyon oda kell figyelnie a bejárásnál.

Mire figyelj lakásvásárlásnál?

Először is, fontos ellenőrizni, hogy a nyílászárók jól zárnak-e, ez ugyanis komoly hatással lehet a fűtésszámlára télen. Azt is érdemes megnézni, nem sérültek-e beszereléskor a keretek, ez a betörésvédelemnél is fontos lehet. 

burkolat-burkolas-csempe

A burkolatok legalább ilyen nagy figyelmet érdemelnek. Ha mozog a csempe vagy a laminált parketta, akkor az rossz kivitelezésre utal. A sarkoknál, a szegőlécek környékén és a bútorok alá futó burkolatoknál különösen oda kell figyelni az illesztésre és a fugázásra, mert itt lehet a leggyakrabban hanyag munkába futni. A fürdőben egy hasonló hiba hosszútávon akár fel is lazíthatja a csempéket.

Érdemes ellenőrizni vagy ellenőriztetni szakemberrel az elektromos hálózatot, a kapcsolók működését, és azt is, hogy a konnektorokban van-e rendesen áram. A laza kilincsek legfeljebb bosszantóak, de a laza csaptelepek már akár beázással is fenyegethetnek. Ezek apróságnak tűnhetnek, de, ha ilyen hanyag a kivitelezés a kis dolgokban, akkor ki tudja, hogy mit hoz a jövő. A repedéseket, egyenetlenségeket is alaposan ellenőrizni kell. Bár van, hogy egy friss épületnél természetes még a falak mozgása, ez csak felületi hibaként jelenhet meg a falon.

Persze, ha nincs, akkor is ott a jótállás - ez egy nagy előny a használt ingatlannal szemben. A szerkezetre vonatkozóan ez általában tízéves, míg a többi részre egyéves, vagyis ennyi időn belül reklamációt követően a kivitelezőnek kötelessége garanciát vállalni, és őt terheli a felelősség, hogy bizonyítsa, a probléma nem a hibás építésből származik. Ez különösen akkor fontos, ha előre fizettünk a lakásért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy utolsó dolog pedig, amire érdemes odafigyelni új építésű lakás vásárlásakor, hogy az ilyen ingatlanokban sokkal gyakoribb a betörés. A bűnözők kihasználják, hogy a lakóközösség tagjai még nem ismerik egymást, így sokkal észrevétlenebbül lehet be- és kijutni. Ezért érdemes beruházni vagyonvédelmi eszközökre, kamerákra, riasztókra, hogy ne érhesse kellemetlen meglepetés az új tulajdonost.

Betörők ellen házilag

Nemcsak akkor kell odafigyelni az illetéktelen behatolókra, amikor új lakásba költözik az ember, hanem akkor is, amikor nyaralni megy, ugyanis ilyenkor történik a legtöbb betörés. Azonban néhány egyszerű házi praktikával kívül lehet tartani a tolvajokat.

Ezt is szeretjük