Irodának adták ki, de be lehet-e költözni? Sokan szeretnének így lakáshoz jutni
Jogi akadálya nincs, de vajon megéri-e?

lakas-almodozik-berendezes-koltozes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy irodahelyiség megvétele vagy bérlése adott esetben lényegesen kevesebbe kerülhet, mint egy lakásé, így sokakban joggal felmerülhet a kérdés, mi történik, ha egy ilyen irodahelyiségbe költözik be valaki, milyen problémákra lehet számítani, ha lakásként akarja használni.

Az első és talán legfontosabb, amit ellenőrizni kell, még mielőtt a vásárlás mellett döntene az ember, hogy van-e, vagy kialakítható-e működő és megfelelő konyha, illetve fürdőhelyiség, ezek ugyanis megdobhatják annyival a költségeket, hogy már nem jelent spórolást a vétel. Ezenkívül azonban jogi akadályai nincsenek a beköltözésnek.

Lehet bejelentett lakcím egy iroda?

De még mennyire, hogy lehet, sőt a Polgári törvénykönyv 1992. évi LXVI. törvény 26. § (1) alapján kötelező is az embernek a valós lakcímére bejelentkeznie:

"A Magyarország területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni"

szerzodes-cover

És erre akkor is lehetősége van, ha ez a cím egy pincehelyiség vagy bármely más olyan épület, épületrész, amit jogosan használ az ember, legalábbis az 5§ (2) értelmezése szerint, mely a lakóhelyet az alábbiakban határozza meg:

"A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll."

Az értelmezés vastaggal szedett része alapján egyértelmű, hogy a törvény a nem lakás célú ingatlanokra is vonatkozik, így egy irodahelyiséget akkor is lehet lakásnak használni jogilag, ha nem minősítjük át lakássá. Ez kapóra jön, hiszen az átminősítés folyamata pénz- és időigényes - főleg ez utóbbi. Szükség van hozzá a lakóközösség egyhangú támogatására, majd az illetékes építésügyi hatóságnál kell eljárást kezdeményeznünk. Ez az eljárás illetékköteles, és helyszíni szemlével jár. Ezután jöhet az illetékes földhivatal, amely megváltoztathatja az ingatlan besorolását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azonban számtalan buktató adódhat akkor is, ha az ember kihagyja az átminősítés hosszadalmas, és egészen biztosan jogi segítséget igénylő procedúráját. A lakcímbejelentés ugyanis a gyakorlatban nem ilyen egyszerű, hiszen előfordulhat, hogy az ügyintézők nem elég tájékozottak, és emiatt nem jár sikerrel az ügy. Ha nem sikerül bejelentkezni, az pedig gondot jelenthet munkavállalásnál, orvosi ellátásnál, a gyerekek beiskolázásánál és az élet számtalan egyéb területén is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy más illetékeket kell fizetni egy irodahelyiség, mint egy lakóingatlan után. Ezért jó ötlet lehet telefonosan vagy személyesen érdeklődni az illetékes okmányirodában, mielőtt az ember a vásárlás mellett dönt, hogy megkímélje magát egy hosszas hercehurcától.

2019 lakástrendek

Ha most készülsz új lakást venni, mutatunk néhány trükköt, hogyan rendezd be. Idén hódítanak a nőies, világos színek és a meleg fényű fémek. Ezeknek a tippeknek a segítségével bármelyik lakás azonnal barátságos, meleg otthonná változik.

A képek forrása: Getty Images, Pixabay.com

Ezt is szeretjük