Mi a különbség a foglaló és az előleg között? Az egyik visszajár, a másik nem

Akár az eladót is terhelheti az anyagi felelősség.

lakas-ov

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyobb összegű adásvétel esetén, és főleg akkor, ha lakást vásárol az ember, biztosan találkozni fog az előleg és a foglaló fogalmával. Ezeket a köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használják, azonban nagyon különböző dolgokat jelentenek.

Közös bennük, hogy mind az előleg, mind a foglaló a vételár részét képezi, és az is, hogy az adásvétel elején, vagy legkésőbb a szerződés aláírásakor kell őket átadni, azonban a különbségek akkor ütköznek ki, ha az adásvétel valakinek a hibájából meghiúsul.

A foglaló jogilag kötelez

A foglalót a szerződéskötéssel egyidejűleg vagy azt megelőzően kell átadni, de mindkét esetben bele kell foglalni egyértelműen a szerződésbe, hogy az összeg foglalónak számít, különben jogilag előlegnek tekintendő. A korábban előlegként átadott pénz is foglalóvá tehető, ha a szerződésben egyértelműen akként nevezik meg.

kulcs-lakas

Ha a szerződés feltételei létrejönnek, akkor a foglaló beleszámít a vételárba, azonban ha a szerződés meghiúsul, akkor ütközik ki igazán, miben különbözik az előlegtől. Az előleg ugyanis a szerződés meghiúsulása esetén minden körülmények között visszajár, a foglaló azonban csak akkor, ha a szerződés a felek önhibáján kívül hiúsul meg.

Egyéb esetben a teher arra hárul, aki miatt meghiúsult az adásvétel. Ha az eladó hibájából nem jött létre a szerződés, akkor a foglaló kétszeresét köteles visszatéríteni a vevőnek, ha a vevő a hibás fél, akkor pedig elesik a foglalóként fizetett összegtől, ezért a foglaló összegét úgy érdemes meghatározni, hogy az valóban mind a két fél számára kényszerítő erejű legyen. Azonban az a tanácsos, hogy a foglaló mértéke ne haladja meg a vételár 10 százalékát.

Ez alapján jól látható, hogy míg az előleg elsősorban a vevő érdekeit szolgálja, hiszen mindig visszajár, vagy beszámít a vételárba, addig a foglaló a vevő és az eladó számára is biztosítékot jelent. Mert attól függően, hogy ki miatt hiúsul meg az adásvétel, anyagi terhet jelent a vétkes fél számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tüzet okozó dolgok a lakásban

A lakásokban keletkező tüzek nagy része elektromos, de előfordul, hogy a gondatlanság, a gyertyák és mécsesek felelőtlen használata okolható a bekövetkező tragédiákért. Mutatjuk a leggyakoribb felelősöket.

Ezt is szeretjük