10 dolog, amire kiterjed a lakásbiztosítás: a legtöbben nem tudják

Aligha van olyan biztosítás, amelyikre a magyarok többsége ne sajnálná a pénzt, mégis van olyan, amelyikre a nagy részünk hajlandó áldozni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Lakásbiztosításra a magyarok többsége hajlandó áldozni, a nagyjából 4,4 millió hazai lakóingatlannak ugyanis mintegy háromnegyede van biztosítva. Ráadásul nem kevés pénzt költünk el otthonunk védelmére, ugyanis egy átlagos lakásbiztosítás éves díja 30 ezer forint körül alakul. Ennek dacára a tapasztalatok szerint kevesen tudják, hogy pontosan mire is fizethet egy lakásbiztosítás.

Így baj esetén sokan akkor sem igényelnek kártérítést, ha egyébként jogosultak lennének rá. Merthogy nemcsak csőtörésre, beázásra, az időjárás vagy a betörő által okozott károkra járhat pénz a biztosítótól - derül ki az UNION Biztosító blogján megjelent cikkből, melyben további érdekességek is olvashatók a lakásbiztosításokról.

Ha meteorzápor esik

Nézzünk is rögtön egy extrém, ám korántsem példa nélküli esetet! 2013. február 15-én a Moszkvától 1400 kilométerre található Cseljabinszk körzet lakosai egy 15 méter átmérőjű, 10 tonnás, fénylő meteorra lettek figyelmesek, mely 53 ezer kilométeres sebességgel lépett be a Föld légkörébe. A meteor becsapódása miatt több mint egymillió négyzetméternyi üveg tört össze, az anyagi kár pedig mintegy 7 milliárd forintra rúgott. Egy megfelelő biztosítás fizet akkor is, ha idegen tárgyak, például egy meteor, egy műhold vagy akár egy légi jármű darabjai ráesnek az ingatlanodra.

Ha padlóra kerülnek az akvárium aranyhalai

Ha már üvegkárról beszélünk, közel sem biztos, hogy az ajtó vagy az ablak jelenti a legdurvább kiadást. Hanem például az, ha kiömlik 200-300 liter víz a parkettára vagy a drága szőnyegre. Nem ritka ugyanis, hogy összetörik vagy csak megreped a lakás díszeként funkcionáló, akár százezrekbe kerülő akvárium. Ilyenkor pedig nemcsak miatta, de még az elázó berendezési tárgyak, bútorok miatt is költségekbe verheted magadat. Kivéve, ha a biztosító fizet helyetted.

Ha leolvad a hűtő

De mondunk egy még gyakoribb esetet! Víz, gáz, villany: megszoktad, hogy minden jól működik az otthonodban. Ám néha mégis porszem kerül a gépezetbe, és a szolgáltatás szünetel. Persze a legnagyobb nyári melegben megy el órákra az áram egy vihar miatt. A hűtő nyilván leolvad néhány óra alatt, a kifolyó víz pedig rögtön eláztatja az alsó szomszédot. Máris megvan a tízezres kár, ha a hűtőben tárolt húsok is megromlanak. Egy lakásbiztosításra ilyen esetben is számíthatsz.

Ha gáz van a lakásban, vagy pont az hiányzik

Az sem kevésbé ritka, hogy a lakásban eltörik egy vízcső, elromlik a cirkó, így fűtés és meleg víz nélkül maradsz, vagy egyszerűen csak beletörik a zárba a kulcsod. Ilyen esetben pedig csak egy kisebb vagyonért találsz mesterembert. Ha viszont van egy jó lakásbiztosításod, akkor elég, ha csak a biztosítót hívod - akár karácsonykor is -, mely 24 órán belül megszervezi és kifizeti a megfelelő szakit.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ha eltűnik a készpénz vagy a bankkártya

Sokan a bank helyett manapság inkább a matracban vagy például a hűtőben, akár fagyasztott zöldborsónak álcázva őrzik a pénzüket. Nekik nem árt tudniuk, hogy az eltűnt készpénz vagy a bankkártyák után is járhat kártérítés, de csak egy bizonyos összegig, általában 100-200 ezer forintig.

Ha művészek áldozatává válsz

Nemcsak a hétköznapi véletlenek vagy a betörők, de egy művész vagy egy vandál miatt is utolérhet a balszerencse. Ha valaki egy festékszóróval megrongálja a frissen festett házad falát, és semmi művészi értéket nem látsz ebben, a lakásbiztosítás ilyenkor is fizethet.

Ha a kutya megharapja a postást

Bár a lakásbiztosítás főként az otthonodat védi, azért egészen extrém esetekben is jól jöhet. Például akkor, ha kárt okozol valakinek. Mi van akkor, ha sportolás - mondjuk biciklizés vagy síelés - közben nekiütközöl valakinek, aki emiatt kórházba kerül, és hónapokra kiesik a munkából? Ki állja a cechet, ha a gyerek a nyaralás alatt valamilyen kárt okoz a szállodában, például a hallban focizik, és betöri egy lapostévé képernyőjét?

Mi a helyzet akkor, ha a nyitott kertkapun kiszökik a kutya, és megharap egy járókelőt, aki emiatt maradandó egészségkárosodást szenved? Kinek a felelőssége, ha a házad előtti csúszós járdán egy gyalogos hanyatt esik, és megsérül? Ha kárt okozol más tulajdonában vagy testi épségében, akkor könnyen lehet, hogy emiatt kártérítést kell fizetned. Kivéve, ha van egy megfelelő lakásbiztosításod.

Ha beüt a ménkű

Nyilván nemcsak vétkesként, de áldozatként is érhet baj bárkit: itthon évente közel 690 ezer, orvosi ellátást igénylő baleset történik, azaz a szó szoros értelmében percenként beüt a ménkű. A legtöbben sportolás vagy tömegközlekedés során szenvednek balesetet, ami súlyos egészségkárosodással és komoly anyagi veszteséggel is járhat. Ha bármi okból személyi sérülést szenvedsz, a lakásbiztosítás terhére jogosult lehetsz a kártérítésre.

Ha kutyabajok gyötörnek

De nemcsak veled történhet baj, hanem házi kedvencedet is érheti baleset vagy betegség. Ebben az esetben pedig a négylábú orvosi ellátása és gyógyszerei több tízezer forintba is kerülhetnek. A lakásbiztosítás ezeket a kiadásokat is fedezheti.

Ha megsérül a sírkő

A lakásbiztosítás még az elhunyt rokonok sírjára is kiterjed. Előfordulhat, hogy saját hibádból kárt teszel egy másik sírban: a gyerek nekitámaszkodik egy sírkőnek, az pedig leborul. Rögtön megvan a tízezres kár. Ám nagy baj esetén is jól jön a segítség: a biztosított halálakor járó temetési hozzájárulás legalább az anyagi terhek egy része alól mentesíti a gyászoló rokonokat.

Ezt is szeretjük