Kiderült, mi a betörők legújabb módszere: figyelmeztesd a családodat is!

Különösen aljas módszerekről számol be a rendőrség.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A trükkös tolvajok, ahogy arról már korábban is írtunk, sok esetben betörőnek is nevezhetők, hiszen alattomos módszereikkel a céljuk legtöbbször épp az, hogy bejussanak a gyanútlan áldozat otthonába, majd megfosszák értékeitől, esetleg csak szemrevételezzék és felmérjék az ingatlant egy későbbi akció reményében.

Bár tetteik jellemzően idősek és egyedül élők ellen irányulnak, bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy velük kell szembesülnie, ráadásul a rendőrség is folyamatosan arról ad híreket, hogy módszereik tekintetében is igyekeznek folyamatosan megújulni, és a legaljasabb verzióktól sem riadnak meg - ezt támasztja alá a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye is.

Alattomos trükkökkel jutnak be a házakba

A közleményben több példa is szerepel arra vonatkozóan, milyen módszerekkel próbálnak meg bejutni áldozataik otthonába a bűnelkövetők: volt olyan eset a közelmúltban, hogy a tolvaj az áramszolgáltató képviselőjének adta ki magát, miután pedig megtudta, hogy a sértettek átutalással egyenlítik ki a havi számlát, felajánlotta nekik, hogy 8%-os kedvezménnyel félévre előre is kifizethetik az átalányt. Az áldozatok sajnos bedőltek a trükknek.

Volt, hogy tűzhelyvásárlás ürügyén kéredzkedett be két férfi egy idős asszony otthonába - aki hamar kitessékelte őket, ez is elég volt azonban arra, hogy kirabolják -, egy másik közlemény pedig arról számol be, hogy egy magát vízóra-leolvasónak hazudó férfi kéredzkedett be egy házba, majd rosszullétre hivatkozva egy pohár vizet is kért. Az ismeretlen pénzfelváltásra kérte a sértettet, így megtudta, hol tartja a készpénzt, majd azzal együtt távozott.

Az egyik legaljasabb módszer, amiről valaha hallottunk

Az eddigieknél is aljasabbnak tűnik azonban az a viszonylag újnak számító módszer, melyről szintén beszámol a közlemény: eszerint ismeretlenek hívják fel az idős embereket telefonon, saját unokájuknak hazudva magukat. Azt állítják, segítségre szorulnak, és pénzre lenne szükségük, azonban annak átvételére minden esetben mást küldenének maguk helyett. Komáromban is ez történt 2014. december 20-án. Az idős asszony azután eszmélt rá, hogy spórolt pénzét egy idegennek adta, miután felhívta családját, és kiderült, aznap nem ők telefonáltak neki.

A rendőrség a családok, ismerősök összefogását kéri!

A rendőrség mindezek miatt szeretné felhívni az állampolgárok figyelmét arra, hogy a hasonló esetek elkerülése sokszor csak egy telefonhívásba kerül. Fontos utánajárni, a telefonáló az-e, akinek mondja magát. Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesíteni kell a rendőrséget, véleményük szerint továbbá nem szabad idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyekről beszélni, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.

Soha ne nyiss ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adj nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezd meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát, és mondd mindezt el a rendőröknek a 107-es vagy a 112-es segélyhívó számok valamelyikén.

A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit összefogásra kéri: ha szükséges, nap mint nap hívd fel idős rokonod, ismerősöd figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre, és ismertesd velük a rendőrség tanácsait.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük