100 ezer forintot is kaphatsz havonta: kinek járhat az albérleti támogatás?
Jelentős támogatást kaphatnak, akik megfelelnek a feltételeknek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amellett, hogy - bár változások lépnek életbe vele kapcsolatban - idén továbbra is igényelhető lesz az úgynevezett lakásfenntartási támogatás, más módon is segítséget kaphatsz, ha albérleted költségeit szeretnéd fedezni.

Jelentős albérleti, lakhatási támogatást kaphatnak például azok a TÁMOP 1.1.2 projektrésztvevők, akik legalább egy hónapja álláskeresőként vannak nyilvántartva, pályakezdő álláskeresők, illetve csoportos létszámleépítést vagy közfoglalkoztatást követően lettek regisztrált álláskeresők.

Kiknek jár a támogatás?

A vissza nem térítendő lakhatási támogatás a Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1.2, pontosabban A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása elnevezésű projekt keretében nyújtható mindazoknak, akik állandó, bejelentett lakhelyüktől távol fogadnak el munkalehetőséget.

Az állandó lakhely és a munkavégzés helye, vagyis az ideiglenes lakcím között legalább 100 kilométeres távolságnak kell lennie, vagy helytállónak kell lennie annak, hogy a munkahelyre való odautazás, illetve a visszaút időtartama tömegközlekedési eszközzel naponta az öt órát meghaladja.

A létesített munkaviszonynak legalább heti 20 órát kell magában foglalnia, illetve legalább hat hónapra kell szólnia, fontos továbbá, hogy ne ugyanaz legyen a munkahely, mint ami az álláskereső utolsó munkahelye is volt, illetve a havi bruttó rendszeres jövedelem ne haladja meg a kötelező legkisebb munkabér 300%-át.

További feltételek

Fontos, hogy a munkavállaló ne rendelkezzen saját vagy a vele együtt élő házastárssal közös tulajdonú, beköltözésre alkalmas ingatlannal a munkavégzés helyén, illetve olyan településen, amely 100 kilométernél közelebb van a munkavégzés helyéhez, illetve, ahonnan a munkahelyre való utazás és a visszautazás időtartama tömegközlekedéssel kevesebb mint öt óra. A támogatás alapvető feltétele továbbá, hogy az igénylő a lakhatást bérleti jogviszony létesítésével kívánja megoldani, és ne részesüljön a kérelem időpontjában más lakhatási vagy közüzemi támogatásban.

Mekkora összegre lehet számítani?

A támogatás belföldi munkavégzés és belföldi ideiglenes lakcím esetében adható, időtartama pedig idén januártól 12 hónap, ez idő alatt a támogatás összege egy fő esetében a havi 100 ezer forintot nem haladhatja meg.

A támogatás a bérleti díjra, illetve a közüzemi kiadásokra is felhasználható, illetve akkor is érvényben marad, ha a munkavállaló másik, de a feltételeknek szintén megfelelő albérletbe költözik. A 12 hónap leteltével újabb támogatás csak 36 hónap elteltével állapítható meg.

A kérelmet még a foglalkoztatás megkezdése előtt be kell nyújtani a megyei vagy fővárosi kormányhivatal munkaügyi központjának kirendeltségénél. Bővebb információért is ide érdemes fordulni, de további részleteket találsz ide, majd a Lakhatási támogatás linkre kattintva is!

Ezt is szeretjük