Ez az, amit egész évben ellenőriz a NAV: így kerüld el, hogy megbírságoljanak!

A NAV fokozottan ellenőrzi a lakásokat és a bérbeadókat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem titkolja, hogy egyik legfőbb célja kiszűrni a rendszerből azokat, akik valamilyen módon mulasztani próbálnak a pénzügyek területén. Ez a bérből származó jövedelmekkel kapcsolatban ugyanúgy igaz, mint például az ingatlanokat tekintve - utóbbiakat a NAV szigorúbban ellenőrzi, mint valaha.

A lakáskiadások a NAV hivatal álláspontja szerint különösen problémás területet jelentenek az előírások betartását illetően, márpedig, aki megszegi ezeket, az komoly büntetésre számíthat.

Folyamatosan ellenőriz a NAV

A NAV folyamatosan ellenőrzi az ingatlan-bérbeadásokat, amihez a lakossági bejelentéseket, illetve az apróhirdetéseket is alapul veszik. Az ellenőrzések nagy része azonban mulasztási bírsággal végződik, derül ki a NAV honlapján megjelentetett közleményből. A bejelentések szerint gyakran megesik, hogy egy magánszemély bérbe adja az ingatlanát, de az ebből származó jövedelem után nem fizet adót.

Abban az esetben, ha a bérlő és a bérbeadó a bérleti díjról másképp nyilatkozik, az adóellenőrök személyesen jelennek meg az ingatlannál, és jegyzőkönyvet vesznek fel mindkét fél részéről, melyet aztán az albérleti szerződésekkel és egyéb, a lakás bérbeadásával kapcsolatos nyilvántartásokkal is összehasonlítanak.

Korábban már írtunk arról, hogy a NAV milyen trükkös módszereket vet be az adócsalók leleplezése érdekében, érdemes elolvasni.

Kötelező elismervény nélkül tilos

Bár 2011 óta már nem szükséges a bérbeadásról számlát, nyugtát adni, valamiféle átvételi elismervényt kötelező kiállítani - ez nemcsak az adóhivatalnak fontos, de védi az albérlőt és a bérbeadót is. Emellett szintén előírás, hogy bevételi, illetve bevételi és költségnyilvántartást kellene vezetni a bérbeadás kezdetétől, de a NAV közleményéből kiderül, hogy erről nagyon sokan megfeledkeznek.

Ha valaki magánszemélyként mégis számlatömböt kíván használni a bizonylat kiadásához, annak be kell jelentkeznie az illetékes önkormányzatnál, illetve adószámra is szüksége lesz, enélkül nem lehet számlatömböt vásárolni.

Ennyi adót kell fizetni

Minden bevétel, ami az ingatlan bérbeadásából származik, szigorúan adóköteles, mert önálló tevékenységből fakadó jövedelemnek minősül, ebből következően pedig a rá vonatkozó adó mértéke 16%. Amennyiben az illetékes elfelejti az ebből származó jövedelem bevallását elkészíteni, illetve az adót sem fizeti be, úgy az adóhatóság adóbírsággal, késedelmi pótlékkal és mulasztási bírsággal is büntetheti, ami akár 200 ezer forintot is jelenthet.

Amit jogtalanul kér a főbérlő

Ha érintett vagy a lakáskiadás témájában, jó, ha tisztában vagy azzal, milyen költségeket nem kell megfizetni a főbérlő felé. Nézd meg a videót!

A jövedelem kiszámításához három fontos dolgot kell figyelembe venni, egyrészt a beszedett bérleti díjat, a kauciót, illetve a rezsiköltséget is abban az esetben, ha azt a bérlő megtéríti. Ha ezek összege meghaladja az 1 millió forintot, akkor nemcsak szja-t, hanem egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni, ez a teljes összeg 14%-a. A bérleti díjból befolyt összeg után negyedévente kell adóelőleget fizetni. Az ingatlan bérbeadásának alapvető szabályairól még több információt a NAV oldalán találsz.

Ezt is szeretjük