Eddig főzd a kukoricát, hogy tökéletes legyen - Pont olyan lesz, mint a strandos

Nincs nyaralás nélküle.

Tökéletes főtt kukorica
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha strandkaja, akkor főtt kukorica. Akár a Balaton felé vesszük az irányt, akár valamelyik fővárosi fürdőben csobbanunk, a nyár alapkelléke ez a zöldség.

Sajnos ahogy minden, úgy a strandos főtt kukorica ára is kezd az egekbe menni, ezért a legegyszerűbb, ha otthon előre elkészíted magadnak.

A tökéletes főtt kukorica

A nyár kedvenc csemegéjének főzésével sokan gondban vannak. Mire eltalálod, hogy mennyi ideig kell főzni, már vége is a nyárnak, a következő szezonig pedig feledésbe merül a recept - úgyhogy ezt most mentsd le magadnak.

GettyImages-1270591854
Fotó: Radist / Getty Images Hungary

Van, hogy beesnek a szemek, van hogy túl kemények maradnak. Sokszor ugyanúgy készítjük el, ahogy szoktuk, mégsem sikerül jól. Ez amiatt lehet, hogy a boltba kerülő csemegekukoricák minősége is változik - legyen szó hazai vagy külföldi termesztésről. 

A főtt kukoricát annak idején sokáig kellett főzni, hogy puha legyen, és nem szabadott túlfőzni, mert akkor visszakeményedett. Ez az a pont, ahol sokan elbuktak, és elbuknak most is: látva a kukorica keménységét ugyanis tovább főzik, várva, hogy megpuhuljanak a szemek. A ma kapható kukoricafajtáknak már sokkal kevesebb idő is elég, körülbelül negyedórán belül el is készülnek.

A csemegekukoricát főzés előtt mindig tisztítsd és héjazd meg. A legfelső réteget dobd ki, az alsó leveleket tartsd meg. A kukoricacső végeit levághatod, ha nem szépek ott a szemek, amennyiben pedig nincs nagy edényed, nyugodtan törd őket félbe. Az edény alját béleld ki levelekkel, majd a csöveket rakd bele, és takard le a maradék héjjal. Főzéskor két járható út van: vagy hideg vizet öntesz a kukoricára, és várod, hogy felforrjon, vagy előre felforralod a vizet. Akármelyiket is választod, újraforrástól kezdve körülbelül 15 percig főzd. Mielőtt kivennéd, villával ellenőrizd több részen is, hogy megfőtt-e.

Természetesen, mint minden főzési folyamatnál, itt is fontos az alapanyagok minősége. A kukorica bajsza ne legyen fonnyadt, a héja zöld színű, szemei duzzadtak legyenek. Ha teheted, vásárlás után rögtön használd fel, a megfőtt verziót pedig 1-2 héten belül fogyaszd el. További hasonló főtt kukoricás tippért pedig kattints ide!

Ezért ne süss alufóliában ételt - Komoly betegséget okozhat

Sokan ebbe csomagolják az alapanyagot sütéskor, pedig nem tanácsos.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük