Hány percig kell főzni a lágy tojást? Ezzel a képpel örökre megjegyzed
Megtudhatod, mi van a héjon belül 3, 6 vagy 15 percnél.

tokeletes tojas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tojásfőzés a konyha egyik legegyszerűbb feladatának tűnik, mégis nagyon könnyű elrontani, ha rosszul méri fel az ember a szükséges időt, túl folyós vagy túl kemény, száraz végeredményt kapva.

A reggeli lágy tojás akkor ideális, ha kellemesen folyós, szinte olvad a szájban, míg a tojássalátába vagy a szendvicsre épp a keményebb változatra van szükség. Azt viszont már nem könnyű belőni, hogy a héjon belül épp milyen az állag, leveheted-e már az edényt a tűzről.

A tojásfőzés öt fázisa

Ha nem rendelkezel nagy gyakorlattal, akkor is elkészítheted a tökéletes három vagy négy perces lágy tojást. Az alábbi ábra szemléletesen mutatja meg, hogy mikor milyen állapotban van a fehérje és a sárgája, így könnyebben dönthetsz a főzési időről.

A legfontosabb szabály, hogy a főzési időt mindig a forrástól kezdve kell számolni, akkor is, ha a tojások már a forrás előtt az edénybe kerülnek. Ahogy láthatod, három perc után még nagyon lágy, hat perc után már szilárdabb eredményt kapsz, tíz, illetve 15 perc után pedig már kemény tojást vehetsz ki a vízből.

További tippek tojásfőzéshez

Ha tíz percnél tovább főzöd a tojást, előfordulhat, hogy egy vékony, zöld csík keletkezik a sárgája fölött. Ettől nem kell tartanod, nem minőségi, csak esztétikai hibáról van szó, ami egy kémiai reakció eredménye, és a vas-szulfid okozza. Ízében viszont nem változik a tojás.

Még a leggyakorlottabb háziasszonyokkal is előfordul olykor, hogy főzés közben megreped néhány tojás héja az edényben. Ezt okozhatja az, hogy nagyon hideg a főzővízbe tett tojás, vagy, hogy összekoccannak, a résen keresztül pedig picit kifolyik a fehérje.

Repedés ellen

A tapasztalat azt mutatja, hogy a megelőzéshez a legegyszerűbb szoba-hőmérsékletű tojásokkal dolgozni, illetve már forrás előtt vízbe tenni a hideg felületű tojásokat. Szintén megoldás lehet egy kanál sót tenni a főzővízbe, ami repedés esetén is hatékonyan megakadályozza, hogy nagyobb mennyiségű fehérje folyjon ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha problémát okoz a hámozás, szintén bevethetsz egy ügyes konyhai praktikát: egy kis kanál szódabikarbónát tegyél a vízbe, és így főzd meg a tojásokat! Ezzel a héj egészben marad, és gyorsan leválik a fehérjéről. Ennek hiányában némiképp segít az is, ha a forró vízből kivéve gyorsan hideg víz alá teszed a tojásokat.

Miután elkészült a tökéletes főtt vagy lágy tojás, lehetőség szerint tartsd meg a főzővizet is: a kioldódott ásványi sóknak hála a lehűtött víz igazi tápoldat a szobanövények számára.

Ezt is szeretjük